ΔΤ: Δήμαρχοι Νησιωτικών Δήμων στις Βρυξέλλες με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΔΤ: Δήμαρχοι Νησιωτικών Δήμων στις Βρυξέλλες με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Α. Βίτσας στις 24-25 Ιουνίου συμμετέχοντας   σε ημερίδα με θέμα «Η θέση των Νησιών στις πολιτικές της ΕΕ μέχρι και πέρα από το 2020» η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου – ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νησιών (Islands Commission) της Διάσκεψης Παραθαλάσσιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών (Conference of Peripheral Maritime Regions, CPMR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου.

Εκπρόσωποι οκτώ νησιωτικών Δήμων του Αιγαίου, μέλη του Δικτύου, προσχώρησαν την 25η Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Νησιών, στη διάρκεια επίσημης τελετής υπογραφής στις Βρυξέλλες. Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, οι ακρίτες της Ευρώπης έδωσαν δυναμικό παρόν, αποδεικνύοντας την πίστη τους στη Ευρωπαϊκή συνεργασία. Το Σύμφωνο των Νησιών, που βρίσκεται σε ισχύ από το 2011 με την επίσημη αναγνώριση και υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνεται σε νησιωτικές αρχές που θέλουν να αναλάβουν δράση και να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο με ορίζοντα το 2020. Ο Δήμος Σαμοθράκης είναι ήδη μέλος του δικτύου από το  2011 και είναι ένας από τους πρώτους νησιωτικούς Δήμους που έχει υπογράψει το Σύμφωνο Δημάρχων-Νήσων ήδη από το 2011 .

Με την υπογραφή του Συμφώνου, τα οκτώ ελληνικά νησιά – Κάλυμνος, Κίμωλος, Κως, Νίσυρος, Πάρος, Ρόδος, Τήλος, Φολέγανδρος – από κοινού με τους υπόλοιπους υπογράφοντες από την Ευρώπη, δεσμεύονται να αναπτύξουν Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, τα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση σε τεχνική στήριξη και χρηματοδότηση για την υλοποίηση σχετικών έργων. Με τις νέες προσχωρήσεις το Σύμφωνο αριθμεί 104 νησιά – μέλη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ από την Ελλάδα μετέχουν πλέον 27 νησιωτικοί Δήμοι και 3 νησιωτικές Περιφέρειες. Το Σύμφωνο των Νησιών είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης και εν τω μέσω των διαπραγματεύσεων που συντελούνταν τις ίδιες μέρες στις Βρυξέλλες, οι Δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αρχηγό του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ κο Στάυρο Θεοδωράκη και να ενημερωθούν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Δήμαρχος Σαμοθράκης είχε και προσωπική συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΔΤ: Δήμαρχοι Νησιωτικών Δήμων στις Βρυξέλλες με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΔΤ: Δήμαρχοι Νησιωτικών Δήμων στις Βρυξέλλες με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο