Επιτυχής και συντονισμένη η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς της 22ας Ιουλίου στη Σαμοθράκη

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Επιτυχής και συντονισμένη η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς της 22ας Ιουλίου στη Σαμοθράκη

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή και συντονισμένη προσπάθεια κατάσβεσης και ελέγχου της φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου στην περιοχή Τούρλη- Κατσαμπά-Μπαράκ- Ξήρια της Σαμοθράκης.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 9.30 το βράδυ της 22ας Ιουλίου στην περιοχή Κατσαμπά σε σημείο όπου η οδική πρόσβαση ήτα αδύνατη και έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ. Γρήγορα απέκτησε μεγάλο μέτωπο το οποίο έφτασε μέχρι και τα 3,5- 4 χλμ με παράλληλα μεγάλο ύψος λόγω των ψηλών δέντρων που κατέκαψε στο πέρασμα της. Χάρη στην προσπάθεια πρωτίστως των ντόπιων και στη συνέχεια των ισχυρών κατασβεστικών δυνάμεων που έφτασαν τις πρωινές ώρες από την Αλεξανδρούπολη περιορίστηκε και τελικά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το επόμενο πρωί.

Στη φωτιά επιχείρησαν από τις 21.30 εως τις 05.00 οι τοπικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποτελούμενες από 22 στελέχη και 5 οχήματα, το σώμα εθελοντών πυροσβεστών του Δήμου Σαμοθράκης αποτελούμενο από 10 άτομα, 2 πυροσβεστικά οχήματα και 2 μηχανήματα έργου, πεζοπόρο τμήμα του Στρατού και οχήματα καθώς και πλήθος εθελοντών δημοτών και επισκεπτών οι οποίοι συνεργάστηκαν αποτελεσματικά προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, η οποία κατά περιόδους κινδύνεψε να φτάσει στον οικισμό της Καμαριώτισσας, ενώ απείλησε οικίες στην περιοχή Ποταμιά αλλά και το τοπικό βενζινάδικο.

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί τους κατοίκους για την συμβολή τους οι οποίοι με τρακτέρ, υδροφόρες και ότι άλλο μέσο διέθεταν αλλά και ατομικά ενήργησαν άμεσα για την ενδυνάμωση των ομάδων πυρόσβεσης, συγχαίρει ιδιαιτέρως την Διοίκηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης για τον επιτυχή συντονισμό των ενεργειών και των επιμέρους ομάδων, τα στελέχη του πυροσβεστικού κλιμακίου για την αποτελεσματικότητα τους, τη Διοίκηση και τα στελέχη του 41 Συντάγματος Πεζικού  “ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ”, την Αστυνομία, το Λιμενικό, το Δασαρχείο το τοπικό τμήμα ΔΕΔΔΗΕ και τέλος τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κο Ν. Γαλατούμο για τον συντονισμό των τεχνικών ενεργειών του Δήμου καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου, μόνιμους και συμβασιούχους.

Σημαντικό αλλά και άμεσο ήταν το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργου Παυλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, οι οποίοι συνέδραμαν μέσω των υπηρεσιών τους στην ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων αλλά και της Πυροσβεστικής Αλεξανδρούπολης, της 12ης Μεραρχίας, της πολιτικής προστασίας της ΠΑΜΘ, τη ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι συνέβαλλαν τόσο με την αποστολή οχημάτων όσο και ανθρώπινου δυναμικού, κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν καταστράφηκαν οικίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε και από την Στρατιωτικής Ηγεσία στην ευθύνη της οποίας ανήκει η τοπική μονάδα αλλά και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς καταγράφει περί τα 2.000 στρέμματα δασών και βοσκότοπων αλλά και  ελαιόδεντρων, αμυγδαλεώνων, περιορισμένων κυψελών, καλύβων κτηνοτρόφων καθώς και περιφράξεων, ζημιές που επιβαρύνουν κυρίως τον κτηνοτροφικό τομέα στο νησί πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει επιτελεστεί.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Επιτυχής και συντονισμένη η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς της 22ας Ιουλίου στη Σαμοθράκη

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο