ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ SUMMER UNIVERSITY ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ SUMMER UNIVERSITY ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΙΝTEGRATED MANAGEMENT APPROACHES FOR

BIORSPHERE RESERVES AND OTHER DESIGNATED AREAS

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο

9-22 Ιουλίου 2016

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου στην Σαμοθράκη με θέμα «Προσεγγίσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για Αποθέματα Βιόσφαιρας και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές» που συνδιοργανώθηκε υπό τον επιστημονικό συντονισμό του Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Νικόλαο Σκουλικίδη, την Καθηγ. Marina Fischer-Kowalski του Πανεπιστημίου Alpen Adria Βιέννης (Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης), τον Καθηγ. Μιχαήλ Σκούλλο του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, την Έδρα και Δίκτυο UNESCO του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE). Το Θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης, της UNESCO (Γραφείο Βενετίας), της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership) και της ΕΓΥ (Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Στο Θερινό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν ο Dr Philippe Pypaert από την UNESCO, η Dr Danka Thalmeinerova από το GWP και 15 άλλοι Καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ισπανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Τουρκίας, και το παρακολούθησαν 70 περίπου μεταπτυχιακοί φοιτητές από 18 χώρες.

Ανάμεσα στις δράσεις του Θερινού Πανεπιστημίου οργανώθηκε στη Χώρα εκδήλωση για τους κατοίκους του νησιού στην οποία μίλησαν ο καθηγ. κ. Σκούλλος ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα MAB/UNESCO ο οποίος εξήγησε τις εξαιρετικές προοπτικές που έχει η υποψηφιότητα της Σαμοθράκης για να ενταχθεί στον κατάλογο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του προγράμματος MAB/UNESCO. Έπειτα, η Καθηγ. κα Fischer-Kowalski και ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Νικόλαος Σκουλικίδης παρουσίασαν τις εργασίες των ομάδων τους στο νησί επί σειρά ετών, σχετικά με την κοινωνική και υδατική οικολογία.

Η ένταξη και εφαρμογή των προβλέψεων του προγράμματος MAB/UNESCO μπορούν να εξασφαλίσουν την συνύπαρξη προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος με μια ήπια αλλά ουσιαστικά αειφορική ανάπτυξη για την εξασφάλιση ενός καλού μέλλοντος για την Σαμοθράκη.

Στην συνάντηση αυτή, ο Δήμαρχος κ. Βίτσας επιβεβαίωσε την πάγια θέληση των Δημοτικών Αρχών της Σαμοθράκης να προωθήσουν την ένταξη του νησιού στα δίκτυα της UNESCO, να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή προβλήματα και να προωθήσουν μια ικανοποιητική διαχείριση που να εξασφαλίζουν το μέλλον του τόπου.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.medies.net/staticpages.asp?aID=1063&overRideCategory=1

http://sustainable-samothraki.net/

Οργάνωση:

  1. Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ), Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

  2. Πανεπιστήμιο Alpen Adria, Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης

  3. Έδρα και Δίκτυο UNESCO του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

  4. Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), ειδικότερα μέσω της Εκπαιδευτικής Πρωτοβουλίας MEdIES

  5. Πανεπιστήμιο Πάτρας

  6. Δίκτυο Πανεπιστημίων της Μεσογείου (MedUnNET)

  7. Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες (ΔιΧηΝΕΤ)

  8. Πολυτεχνείο Καταλονίας

  9. Πανεπιστήμιο της Αττάλειας

Υποστήριξη:

  1. Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό (GWP)

  2. Περιφερειακό Γραφείο της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη (BRESCE)

  3. Δήμος Σαμοθράκης

  4. Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

  5. ScientAct SA

Υπό την αιγίδα:

  • Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO-MAB

  • Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO

  • Ειδική Γραμματεία Υδάτων – Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ SUMMER UNIVERSITY ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ SUMMER UNIVERSITY ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο