Σύμφωνο φιλίας Δήμου Σαμοθράκης – Ιστορικού κέντρου Ρώμης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Σύμφωνο φιλίας Δήμου Σαμοθράκης - Ιστορικού κέντρου Ρώμης

Ένα μεγάλης σημασίας γεγονός έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου 2016 το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του 1ου Δημοτικού διαμερίσματος, του Ιστορικού Κέντρου της Ρώμης.

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας και η Πρόεδρος του Ιστορικού Κέντρου της Ρώμης Sabrina Alfonsi, υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων με σκοπό την εδραίωση σχέσεων φιλίας, αδελφοσύνης και κυρίως την οργάνωση δράσεων ανταλλαγής στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η υπογραφή συμφώνου φιλίας είναι αποτέλεσμα μιας σειράς εργασιών που έλαβαν μέρος τους τελευταίους 18 μήνες μεταξύ των δύο Δήμων και βασίζεται στην ιστορική σύνδεση των δύο τόπων καθώς η Σαμοθράκη και η Ρώμη συνδέονται στο μύθο και στην ιστορία. Οι πρώτες αναφορές για το νησί της Σαμοθράκης γίνονται στην Ιστορία της Ρώμης από τον Cassius Hemina από τον 2ο π.Χ. αιώνα ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Αινείας έφερε τους Penates στη Ρώμη κατευθείαν από τη Σαμοθράκη. Από τότε το νησί καταλαμβάνει σημαντική θέση στον ιδρυτικό μύθο της Ρώμης, στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζει ο Αινείας, εξόριστος από την Τροία ευγενής πρόγονος του Ρωμύλου.

Στη εκδήλωση της υπογραφής του Συμφώνου Φιλίας παραβρέθηκαν ο Ιταλός Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου Roberto Gualtieri, ο οποίος μετέφερε και το μήνυμα -χαιρετισμό του Προέδρου της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gianni Pittela, ο Ιταλός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιταλικού Κοινοβουλίου Roberto Morassut, ο Έλληνας Βουλευτής Ν. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, ενώ οι δύο Δήμοι εκπροσωπήθηκαν ομότιμα από τους Δημάρχους, Α. Βίτσα και S. Alfonsi, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης Παν. Παπά και τον Δημοτικό Σύμβουλο του 1ου Δήμου Ρώμης F. Talamanca και τους Αρχαιολόγους Δ. Μάτσα και F. dell Era.

Την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη εκπροσώπησε ο Διευθύνων του Προξενικού Γραφείου στη Ρώμη Νίκος Τζωίτης.

Καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή του συμφώνου έπαιξαν οι Παναγιώτης Παπάς, GianPiero Arrigo και Giovanna Gabrielli οι οποίοι αποτέλεσαν και τον συνδετικό κρίκο των δυο Δήμων και είχαν την ευθύνη της όλης διοργάνωσης.

Η Ελληνική αποστολή κατά την άφιξη της έγινε δεκτή στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης από τον Πρέσβη κο Θεμιστοκλή Δεμίρη και στη συνέχεια από την Ελληνική Κοινότητα της Ρώμης σε μια σε μια λιτή μα και τόσο φιλική εκδήλωση υποδοχής που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Τηλεματικής Pegasus όπου ο πρύτανης Alessandro Bianchi απηύθυνε θερμότατο χαιρετισμό.

Το γεγονός έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θερμή ανταπόκριση από τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

”Αυτή η συμφωνία φιλίας του Ιστορικού Κέντρου της Ρώμης με το νησί της Σαμοθράκης αντιπροσωπεύει και εκφράζει όχι μόνο το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων αλλά αποτελεί μια μαρτυρία της ιδιαίτερης αγάπης μας για την Ελλάδα, η οποία τόσο δοκιμάζεται την δύσκολη ιστορική αυτή στιγμή.’‘ δήλωσε η Πρόεδρος του Ιστορικού Κέντρου της Ρώμης Sabrina Alfonsi.

”Με βάση τις πηγές υπάρχει μια ιστορική ρίζα στη σχέση μας. Ρώμη και Σαμοθράκη συνδέονται τόσο στο μύθο όσο και στην ιστορία. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άλμα στο χρόνο και να ενεργοποιήσουμε τις σχέσεις αυτές με ένα σύμφωνο πολιτιστικού -τουριστικού περιεχομένου.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας.

Κατά την εισήγηση του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κατά την τελετή αναφέρθηκε στην ιδιαιτέρως συγκινητική υποστήριξη της Προέδρου Sabrina Alfonsi σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας, κατά την οποία απευθύνθηκε στο Δήμο Σαμοθράκης με μια επιστολή το νόημα της οποίας περικλείεται στη φράση –Όταν η Αθήνα κλαίει η Ρώμη δε γελάει”.

Σημαντική εξάλλου υπήρξε η εισήγηση του Προέδρου της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gianni Pittela, ο οποίος εκτός του ότι αναφέρθηκε στην αξία του συφώνου, δεν παρέλειψε να δηλώσει τη στήριξη του στην Ελλάδα λέγοντας συγκεκριμένα ”Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, όλοι μαζί, υπέρ μιας αλληλέγγυας και ενωμένης Ευρώπης. Η Ελλάδα και οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμήσεις τις δεσμεύσεις της, μια βιώσιμη μείωση του δημόσιο χρέους”.

”Η ένθερμη υποστήριξη των G. Pittela και R. Gualtieri στο ελληνικό ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημαντική γενικότερη πολιτική σημασία και μάλιστα λίγες μέρες πριν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος΄΄ δήλωσε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Σύμφωνο φιλίας Δήμου Σαμοθράκης - Ιστορικού κέντρου Ρώμης ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Σύμφωνο φιλίας Δήμου Σαμοθράκης - Ιστορικού κέντρου Ρώμης ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Σύμφωνο φιλίας Δήμου Σαμοθράκης - Ιστορικού κέντρου Ρώμης ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Σύμφωνο φιλίας Δήμου Σαμοθράκης - Ιστορικού κέντρου Ρώμης

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο