Υποδοχή Εκπροσώπων του Δήμου Ρώμης και Μαθητών Λυκείου την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Υποδοχή Εκπροσώπων του Δήμου Ρώμης και Μαθητών Λυκείου την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

Σε συνέχεια της υπογραφής του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΦΙΛΙΑΣ που έχει υπογράψει ο Δήμος Σαμοθράκης με το Δήμο της Ρώμης -Ιστορικό Κέντρο, 25 μελής αποστολή του Δήμου Ρώμης θα επισκεφτεί το νησί της Σαμοθράκης από τις 21 εως τις 27 Σεπτεμβρίου 2017, στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρώπη για τους Πολίτες.

Η ιταλική αποστολή αποτελείται τον Αντιπρόεδρο του Δήμου Ρώμης Ιστορικού Κέντρου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Ρώμης, την Περιφερειακή Σύμβουλο Πολιτισμού, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Εκπαίδευσης, μαθητές Λυκείου συνοδευόμενοι από καθηγητές.

Η αποστολή θα φιλοξενηθεί στη Σαμοθράκη στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Σαμοθράκης ”Friendship Agreement between Samothraki and Rome Municipio I και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 21 εως τις 27 Σεπτεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει την γνωριμία με τον τόπο, την επαφή συνεργασία και τη σύναψη σχέσεων με τους κατοίκους του κυρίως σε επίπεδο μαθητών, την παρουσίαση της πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καλύτερη κατανόηση των πολιτιστικών διαφορών.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 10.00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Νικ. Φαρδύς στη Χώρα, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης και το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποδεχτεί επίσημα τους εκπροσώπους του Δήμου Ρώμης σε μια λιτή τελετή διάρκειας μιάμισης ώρας στην οποία θα συμμετέχει και το Λύκειο Σαμοθράκης και συγκεκριμένα η Γ Λυκείου.

Στα πλαίσια του συνολικού στόχου της μεγαλύτερης προσέγγισης της Ένωσης προς τους πολίτες της, οι γενικές επιδιώξεις του προγράμματος Ευρώπη για τους Πολίτες είναι να να συμβάλει στην κατανόηση των πολιτών όσον αφορά την Ένωση,την ιστορία και την πολυμορφία της.

Η παρούσα δράση αποτελεί την πρώτη στα πλαίσια του Συμφώνου Φιλίας και ο Δήμος Σαμοθράκης προσδοκεί τη συνέχεια τους τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στην ιταλική.

Το Σύμφωνο Φιλίας υπογράφηκε στη Ρώμη τον Μάιο του 2016, στη βάση του ότι οι Δήμοι Σαμοθράκης και Ρώμης συνδέονται με αρχαίους δεσμούς καθώς η Σαμοθράκη και η Ρώμη συνδέονται στο μύθο και στην ιστορία: οι μυθικές μορφές του Δαρδάνου και του Αινεία μετέφεραν τα ιερά αντικείμενα των Μεγάλων Θεών που σχετίζονται με τους θεούς Penates από τη Σαμοθράκη στην Ιταλία και τη Ρώμη· το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης και το νησί της Σαμοθράκης συνολικά αποτέλεσαν σημεία αναφοράς της Ρωμαϊκής Ιστορίας και ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Μεσογείου από την εποχή του Φιλίππου Ε. Οι πρώτες αναφορές για το νησί της Σαμοθράκης γίνονται στην Ιστορία της Ρώμης από τον Cassius Hemina από τον 2ο π.χ. αιώνα ο οποίος υποστηρίζει ότι η λατρεία των Μεγάλων Θεών από τους Ρωμαίους (Penates) προέρχεται από το νησί της Σαμοθράκης. Από τότε το νησί καταλαμβάνει σημαντική θέση στο μύθο της τρωικής προέλευσης της Ρώμης και στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζει ο Αινείας, εξόριστος από την Τροία ευγενής πρόγονος του Ρωμύλου.ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Υποδοχή Εκπροσώπων του Δήμου Ρώμης και Μαθητών Λυκείου την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο