Ανακοίνωση για το ΦΠΑ στα νησιά

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ανακοίνωση για το ΦΠΑ στα νησιά

Το βασικότερο μέτρο εξισορρόπησης του μεγάλου κόστους ζωής στις νησιωτικές κοινωνίες μεγαλύτερο σε σχέση με το μέσο όρο της ηπειρωτικής χώρας που η πολιτεία θέσπισε, αποτέλεσε για πολλά χρονιά ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.
Από 1-1-2018 αυτό παύει να υφίσταται και η επερχόμενη αύξηση κατά επτά (7) μονάδες (από 17% σε 24%) θα επιβαρύνει το σύνολο των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας και η οικονομική επιβάρυνση θα είναι δυσβάσταχτη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές των καυσίμων π.χ. 20/12/2017:
Στη Σαμοθράκη με (ΦΠΑ 17% σήμερα) η τιμή Diesel κίνησης είναι 1,42€/lt και η τιμή θέρμανσης είναι 1,07€/lt αντίστοιχα σε άλλες περιοχές η τιμή Diesel κίνησης είναι 1,22€/lt και η τιμή θέρμανσης είναι 0,98€/lt. Στην περίπτωση της Σαμοθράκης με (ΦΠΑ 24%) η τιμή Diesel κίνησης θα είναι 1,50€/lt και η τιμή θέρμανσης θα είναι 1,13€/lt.
Αύξηση των επτά ποσοστιαίων μονάδων δεν μπορεί να απορροφηθεί, θα διαχυθεί στις τοπικές κοινωνικές με τις εύλογες συνέπειες.
Την παράταση του εξαμήνου για κάποια νησιά δεν μπορούμε να την υπολογίζουμε ως λύση, όπως επίσης ότι η Σαμοθράκη είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι χρονικό διάστημα το οποίο δε θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ως επιχείρημα αναβολής της αύξησης γιατί οι παρατάσεις εκπνέουν και δεν είναι λύση.
Για τα λογιστικά φύλλα των «θεσμών» η αύξηση των εσόδων από την οριζόντια ισχύ των αυξημένων συντελεστών είναι βέβαιο ότι θα είναι αμελητέα.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για χορήγηση έκτακτου αντισταθμίσματος ίσως έχουν ενδιαφέρον, όπως μεγαλύτερο έχει η εφαρμογή του ισοδύναμου μεταφορικού κόστους – χρόνιο αίτημα των νησιωτών- αποτελούν όμως μέτρα που δεν θα αποκαταστήσουν τις απώλειες από τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Το «μεταφορικό ισοδύναμο» μας είναι άγνωστο τι θα προσδώσει και δεν μπορεί να συμψηφίζει άλλα μέτρα.
Απευθυνόμενοι σε κάθε κατεύθυνση, ας μας εξηγηθεί ποιο είναι το νόημα της αρχής της «νησιωτικότητας» όταν δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η ζωή των ανθρώπων στα νησιά, όταν αυτή καθημερινά είναι αγώνας με όρους άνισους.
Ενώνουμε την βούλησή μας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των υπολοίπων νησιωτικών δήμων ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ την οριστικοποίηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών ως ένα μέτρο δίκαιο και αναγκαίο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο