Δ.Τ για το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιών

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δ.Τ για το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιών

Η Σαμοθράκη ανήκει στην πρώτη ομάδα νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου του Ισοδύναμου Μεταφορικού κόστους που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018.

Από την 1 Ιανουαρίου 2019 το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα νησιά. Εν τω μεταξύ θα έχουν καταγραφεί οι αδυναμίες της πιλοτικής περιόδου για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Το μέτρο ξεκινά με δέσμευση του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Π.Δ.Ε. Η εθνική προέλευση της χρηματοδότησης επιβάλει συντηρητική εφαρμογή του μέτρου για την μετακίνηση προσώπων και αγαθών.

Για το σκοπό αυτό έγινε στις 12 Απριλίου σύσκεψη διαβούλευσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας του Υπουργού κ. Κουρουμπλή, με την παρουσία του Υφυπουργού κ. Σαντορινίου, των Γ.Γ Ναυτιλίας κ. Τεμπονέρα και Νησιωτική Πολιτικής τον κ. Γιαννέλης και με εκπροσώπους της νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χαιρέτισαν την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, αίτημα πολλών δεκαετιών  για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Πρόταση του Δημάρχου Σαμοθράκης η οποία κατατέθηκε στη σύσκεψη είναι το μέτρο να ενισχυθεί από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε να υπάρξει δυνατότητα επέκτασης για όλες τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Μόνο έτσι  οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ουσιαστικά ευνοϊκές για τους κατοίκους τους.

Δεν αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί πολιτικές αρχές όπως η ‘’νησιωτικότητα’’ χωρίς την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη.

Πρέπει αυτές οι πολιτικές να συνοδεύονται από πόρους και να έχουν διάρκεια.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δ.Τ για το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιών

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο