ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων Σαμοθράκης την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου 2017 στη Χώρα Σαμοθράκης.
Οι Πέντε Νεομάρτυρες Σαμοθράκης των οποίων τα λείψανα φυλάσσονται στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρας, τιμούνται και εορτάζονται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά με θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ανθίμου, με τη συμμετοχή όλων των ιερέων του νησιού, λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων και τέλεση δέησης για την ανομβρία στο εκκλησάκι των Πέντε Μαρτύρων, παρουσία όλων των τοπικών αρχών.

Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Βουλευτής του Ν. Έβρου κα Α. Γκαρά, ενώ στο φετινό εορτασμό παρευρέθησαν εκτός των προαναφερόμενων, οι Βουλευτές Ν. Έβρου Δ.Ρίζος, Α.Δημοσχάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κος Ι.Ταρτανής ως εκπρόσπωπος του Δ.Αλεξανδρούπολης, ο Αστυνομικός Δ/ντης Αλεξ/λης Ταξίαρχος Παν. Κουτούζος, ο Υπολ/ρχης Αλεξανδρούπολης, Πλωτάρχης Π.Μαμουγιώργης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κος Χρ. Δούκας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την καθιερωμένη απονομή των βραβείων στους πρωτεύσαντες μαθητές και μαθήτριες των σχολειών Σαμοθράκης που απονέμει η Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών με χρηματικό έπαθλο χορηγίας ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς και των βραβείων με χρηματικό έπαθλο στους εισαχθέντες στα ΑΕΙ που απονέμει ο Δήμος Σαμοθράκης εις μνήμην του Μιχαήλ Γεωργίου Χανού.

Το φετινό εορτασμό πλαισίωσαν μουσικά τα Μουσικά Σύνολα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αρμονίας Γένεσις, τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια.
Λόγω της διπλής εορτής την 23 η Απριλίου και τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, το γεύμα των επισήμων έλαβε χώρα στο καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι στον ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον κάμπο.

Επιπλέον στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, παρουσιάστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, το βιβλίο ”Ευλαβικό Συναξάριο Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης”, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σαμοθράκης.
Η έκδοση αποτελεί επιστημονικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και παρουσιάζει στοιχεία του βίου και του μαρτυρικού θανάτου των Πέντε Αγίων Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, Εμμανουήλ, Γεωργίου, Θεοδώρου, Μιχαήλ και Γεωργίου.
Η έκδοση διατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη αλλά και από τoυς Ιερούς Ναούς.

Σημαντικό στοιχείο του φετινού εορτασμού η δωρεά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ανθίμου προς το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης ενός σύγχρονου καρδιογράφου.

Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά τους επαγγελματίες του νησιού κο Β.Ασικέλη και Γ.Σαράντο για την παροχή χορηγιών σε είδος για την κάλυψη των αναγκών του πανηγυρικού εορτασμού καθώς και τη Διοίκηση και τα στελέχη των ΤΔ/41ΣΠ και 289ΤΠ για την άριστη υποστήριξη της οργάνωσης του εορτασμού.

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο