Ο Ευρωβουλευτής Γ.Γραμματικάκης για τη Σαμοθράκη

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ο Ευρωβουλευτής Γ.Γραμματικάκης για τη Σαμοθράκη

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κόμματος «Το Ποτάμι», έγινε σημαντική παρέμβαση του Ευρωβουλευτή κου. Γραμματικάκη σχετικά με την Ευρωπαϊκή αρωγή για τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κου. Γραμματικάκη στη περίπτωση της Σαμοθράκης.

Παραθέτουμε συνημμένο το Δελτίο Τύπου του κόμματος και το σύνδεσμο της ομιλίας του από την σχετική παρέμβαση του Ευρωβουλευτή.

Παρακολουθείστε το παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=XWecawWsgNA&feature=youtu.be

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 12 Ιανουρίου 2018

Γ. Γραμματικάκης: Να νομοθετούμε έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους νησιώτες

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ώστε ακόμα και οι πιο ευάλωτες και απομακρυσμένες περιοχές να μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές τόνισε ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Σαμοθράκη και στη σημασία έμπρακτης επίδειξης ενδο-ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε τέτοιες περιπτώσεις. Τόνισε, όμως, ότι είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από την απαραίτητη πίεση στα επιμέρους Κράτη ώστε «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν καταστροφές που προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως οι πρόσφατες θανατηφόρες πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής».

Επιπλέον, ο κ. Γραμματικάκης στάθηκε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ακριτικών περιοχών και ειδικά των νησιών. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «αν δεν έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη νησιωτικότητα, την ύπαρξη μικρών ή μεγάλων νησιών , οι ευεργετικές διατάξεις που νομοθετούμε δεν θα φτάσουν ποτέ στους πολίτες αυτούς». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε, αποτελεί η ακριτική Σαμοθράκη, που βίωσε πρόσφατα πρωτοφανείς πλημμύρες και η οποία αποκλείεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης καθώς ανήκει σε ηπειρωτική περιφέρεια. Τέλος ο κ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι και στο επίπεδο της πρόληψης πρέπει να ενισχυθούν οι μικροί και ευάλωτοι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι, πολλές φορές, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες όπως άλλες περιφέρειες να διεκδικήσουν προγράμματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, απευθυνόμενος στον κ. Γραμματικάκη, συμφώνησε ότι τα διάφορα ταμεία πολλές φορές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφερε: «οι Περιφέρειες θα είναι βασικός σύμμαχος της ΕΕ για τη διασφάλιση της πρόληψης και της ετοιμότητας των Κρατών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών». Για παράδειγμα στην Ελλάδα, που κάθε χρόνο γίνεται έντονη συζήτηση για την ετοιμότητα των αντιπυρικών ζωνών, το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

Παρακολουθείστε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=XWecawWsgNA&feature=youtu.be

 

Για επικοινωνία: [email protected]

+32 479259667

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο