Παρουσίαση του Βιβλίου Λεξικού Σαμοθράκη Ιδιώματος Ανίχνευσης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Παρουσίαση του Βιβλίου Λεξικού Σαμοθράκη Ιδιώματος Ανίχνευσης

Το πρώτο λεξικό του Σαμοθρακίτικου Ιδιώματος

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 σε μια εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της Σαμοθράκης από τον Τουρκικό ζυγό που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης στη Χώρα στις 19.00, θα παρουσιαστεί το πρώτο βιβλίο-λεξικό του Σαμοθρακίτικου ιδιώματος που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2015 με τίτλο ”Σαμοθράκη Ιδιώματος Ανίχνευσις” και αποτελεί πόνημα της Σαμοθρακίτισσας εκπαιδευτικού, ποιήτριας και συγγραφέως Άννας Δεληγιάννη Τσιουλπά. 

Η Άννα Ευστρατίου Δεληγιάννη γεννήθηκε το 1960 στις Μακρυλιές Σαμοθράκης αποφοίτησε το 1977 από το εξατάξιο Γυμνάσιο Σαμοθράκης και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως Φιλόλογος στο 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως υποδιευθύντρια. Συνάμα είναι ποιήτρια και συγγραφέας,αρθρογράφος-δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και με αυτή την ιδιότητα παρουσιάζει από το 1994 το έργο Ελλήνων συγγραφέων ποιητών και πεζογράφων. Το 2011 διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος  με το διήγημα Τρίτη Ηλικία.

Η γλώσσα του νησιού μας αποτελεί ξεχωριστό ιδίωμα της ελληνικής με χαρακτηριστικά μοναδικά ως προς το πνεύμα του κυρίως, που κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την γραπτή απόδοση του.

Σήμερα με τις αμέτρητες εξωτερικές επιρροές τα Σαμοθρακίτικα τείνουν  να λησμονηθούν γι αυτό και κάθε οργανωμένη μελέτη τους έχει μεγάλη αξία.

 

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο