Προνοιακά Επιδόματα

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Προνοιακά Επιδόματα
Με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΥ1δ/2792/6.3.2001, ΔΥ1δ/8063/9.5.2001 Υπουργικές Αποφάσεις ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος προνοιακών παροχών για τα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση προτάσεων που θα στοχεύουν στη δικαιότερη χορήγηση αυτών. Στην Επιτροπή συμμετείχε και η ΕΣΑμεΑ με τον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της.
Η Επιτροπή μετά από 10 συνεδριάσεις κατέθεσε τις προτάσεις της προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Στο ΦΕΚ 134/29–1–04 ΤΕΥΧΟΣ Β έχουν δημοσιευθεί τα ποσά των Προνοιακών Επιδομάτων που καταβάλλονται στις διάφορες κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σύμφωνα με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα έτη 2004.2005.2006 και 2007. Σε αυτό το ΦΕΚ εμπεριέχονται και οι αυξήσεις των επιδομάτων για την τετραετία 2004–2007.
Οι κατηγορίες αναπηρίας που δικαιούνται προνοιακό επίδομα είναι οι ακόλουθες:
 1. ΤΥΦΛΟΙ
 2. ΚΩΦΟΙ
 3. ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
 4. ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
 5. ΑΙDS – ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ
 6. ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Στην κατηγορία Βαριάς Αναπηρίας εντάσσονται διάφορες κατηγορίες αναπηρίας όπως Επιληψία, Σακχαρώδης Διαβήτης, Ερυθρωματώδης Λύκος κ.ά. και ισχύει για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω)
 7. ΣΠΑΣΤΙΚΑ (Άτομα με εγκεφαλική παράλυση από 0–18 ετών)
 8. ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Δικαιούνται τα άτομα που πάσχουν από κινητική αναπηρία κάτω άκρων σε ποσοστό αναπηρία 80% και άνω ή ακρωτηριασμό δύο ποδιών)
 9. ΧΑΝΣΕΝΙΚΟΙ

Η κατηγορία των νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ίσο με το ύψος του χαμηλότερου προνοιακού επιδόματος. Δικαιούχοι του παρόντος επιδόματος επιδόματος είναι επίσης οι μεταμοσχευθέντες καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ: Επέκταση της χορήγησης του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών

Το Προνοιακό Επίδομα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι. Σε περίπτωση που το άτομα με αναπηρία ενταχθεί στην αγορά εργασίας και ασφαλιστεί σε οργανισμό τότε το Προνοιακό Επίδομα διακόπτεται. Για να διακοπεί πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια. για την καταβολή του επιδόματος, διεύθυνση πρόνοιας εγκαίρως, σύμφωνα και με την Υ.Δ. που έχει υπογράψει ο δικαιούχος ως δικαιολογητικό με την αίτηση για την έναρξη λήψης του επιδόματος.

 

Η διακοπή του Προνοιακού Επιδόματος όταν ο δικαιούχος εργάζεται δεν ισχύει για τις ακόλουθες κατηγορίες:

 

 • ΤΥΦΛΟΙ: Όταν ο δικαιούχος εργαστεί λαμβάνει χαμηλότερο ποσό προνοιακού επιδόματος.
 • ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ – ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ: Σε αυτή την κατηγορία το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας παρέχεται και στους εργαζόμενους

Τα άτομα με παραπληγία – τετραπληγία που είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή είναι ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι δικαιούνται το Επίδομα από την Νομαρχία.

Οι Ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. (παραπληγικοί – τετραπληγικοί) δικαιούνται το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

Σύμφωνα με το Νόμο 3232/04 ΦΕΚ 48/12 Φεβρουαρίου 2004 το επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας παρέχεται και στις ακόλουθες κατηγορίεςπου είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

 • Σε όσους πάσχουν από μυασθένεια–μυοπάθεια με Π.Α 67% και άνω
 • Σε όσους έχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχα ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους και
 • Σε όσους έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας μα την αμέσως περίπτωση β΄ της προηγούμενης παραγράφου.
 • Σε όσους πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που επιφέρει παραπληγία – τετραπληγία με Π.Α 67% και άνω
 • Το ύψος του επιδόματος για όσους έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους καθορίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.
Εξαιρούνται οι ΑμεΑ που λαμβάνουν τα ακόλουθα δυο επιδόματα:
 1. Επίδομα Τυφλών 
 2. Επίδομα Παρα-Τετραπληγίας Ασφαλισμένων του Δημοσίου ή Υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή ανασφάλιστων
Για τους ΑμεΑ με παραπληγίατετραπληγία που δεν είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή είναι ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι δικαιούνται το επίδομα από τον φορέα ασφάλισης. Δείτε στα ακόλουθα θέματα:

Οι κατηγορίες των επιδομάτων που δίνει η υπηρεσία Πρόνοιας του κάθε “Καλλικρατικού” Δήμου της χώρας, είναι οι ακόλουθες:
 1. Επίδομα σε Άτομα ή Οικογένειες που Αντιμετωπίζουν Προβλήματα Ένδειας Λόγω Έκτακτης Ανάγκης

 2. Επίδομα σε Πληγέντες από Θεομηνία για Κάλυψη Άμεσα, Βιοτικών Αναγκών (σίτιση, ένδυση)

 3. Επίδομα σε Άτομα που Λόγω Τραυματισμού τους Εξαιτίας Φυσικής Καταστροφής Υπέστησαν Μόνιμη Βλάβη με Ποσοστό 67% και άνω

Σημείωση: Για το ύψος του ποσού του κάθε επιδόματος δείτε το ακόλουθο θέμα 
Επίσης… η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων γίνεται σχεδόν πάντα (εκτός εξαιρέσεων) ανά δίμηνο. Καταβάλλεται ως είθισται το ποσό του προηγούμενου διμήνου, που δικαιούται ο δικαιούχος αμεα ή άλλος πολίτης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα. Οι μήνες καταβολής των επιδομάτων είναι οι μονοί μήνες του έτους (Ιανουάριος, Μάρτιος, κλπ). 


Σημαντικό για όλους:

Διαδικασία απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από τα Κ.Ε.Π

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το: AμεA – Άτομα με Αναπηρία – Δικαιώματα και Παροχές: Προνοιακά Επιδόματα http://amea-blog.blogspot.com/2010/09/blog-post_455.html#ixzz1rEpZS7fD

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα :

source: http://amea-blog.blogspot.com

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο