ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του έργου κατασκευής της λιμνοδεξαμενής με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με ΑΔΑ: 7ΝΣΙ4653ΠΓ-Ι2Τ στις 27.08.2018

Ένα σχέδιο πολλών δεκαετιών που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί κατέληξε να ναυαγήσει και χρειάστηκε  πάρα πολύ δουλειά για να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες ώστε να αναβιώσει η υλοποίησή του.

Αφού εξασφαλίσαμε την απαραίτητη πολιτική βούληση με συνεργασίες και καθημερινό αγώνα  το έργο ξαναζωντάνεψε.

Παρακάτω παραθέτουμε όλα τα κρίσιμα  στάδια της «ανάστασης» του έργου που έκλεισαν τα προϋπάρχοντα και μεγάλα κενά:

  • Απόφαση συνέχισης του έργου στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο στις 08.2016 με ΑΔΑ 71ΡΨ4653ΠΓ-ΖΗ2
  • Λύση σύμβασης του εργολάβου στις 10.2016

Από το  χρονικό σημείο αυτό και μετά για να μη χαθεί το έργο λόγω έλλειψης αποζημιώσεων το βάρος ανέλαβε αποκλειστικά η δημοτική αρχή και στις 26.05.2017 ολοκληρώθηκε  η διαδικασία παρακατάθεσης στους δικαιούχους.

  • Ακολούθησε μια μεγάλη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία παρακολουθήσαμε ενεργά και βήμα προς βήμα μέχρι την σημερινή κατάληξη της αναβίωσης της σύμβασης.

Για την ιστορία και για την πληρέστερη ενημέρωση όλων είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι για το έργο αυτό εργάστηκαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι προηγούμενες διοικήσεις και η νυν διοίκηση και η τεχνική υπηρεσία της Π.Ε Έβρου. Η σύμβαση κατασκευής υπογράφτηκε αρχικά στις 21.05.2013 χωρίς να έχουν γίνει όμως οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις κι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο  το έργο δεν μπορούσε να ξεκινήσει.  Ακολούθησε η λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου στο τέλος του 2015 και η λήξη της υποχρέωσης της κατασκευής του από τον εργολάβο. Έτσι το έργο ουσιαστικά έφτασε στο σημείο μηδέν.

Για τη συνέχιση του χρειάστηκε η έμπρακτη βούληση του Υπουργού κ. Ε.Αποστόλου η οποία επιβεβαιώθηκε στην καθοριστική συνάντησή  του με τον Δήμαρχο  κ. Θ.Βίτσα τον Ιούνιο του 2017, κι αποτυπώθηκε στις απαντήσεις του στις  ερωτήσεις του βουλευτή κ. Αν.Δημοσχάκη που με ενδιαφέρον το παρακολουθεί.

Η βούληση εκφράστηκε και από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ι.Δραγασάκη στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο τον Νοέμβριο του 2017.

Σημαντική είναι η  συνεισφορά στην αναβίωση του έργου και της βουλευτού κας Αν. Γκαρά που ανταποκρίθηκε  άμεσα  πολλές φορές που κλήθηκε να βοηθήσει.

Έχοντας εξασφαλίσει και την πολιτική βούληση,  απαραίτητη προϋπόθεση ήταν πλέον να ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες που προαναφέρθηκαν.

Για τη συνέχεια και την τελική ολοκλήρωση του  πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, περιβαλλοντικά ευαίσθητο του οποίου η καλή πορεία προϋποθέτει την καλή συνεργασία όλων ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που θα απαιτηθούν. Αυτονόητο είναι ότι η επίβλεψή του πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Πρόκειται για έργο πνοής όχι μόνο  για την περιοχή αλλά και για όλο το νησί, έργο το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε στην «εντατική» και κατάφερε με συστηματική κι επίπονη δουλειά να το οδηγήσει στην έναρξή του.

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο