ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Γ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Γ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε στις 11.02.2022 στη Σαμοθράκη η τελετή ένταξης στο στόλο του Λ.Σ. ενός σύγχρονου περιπολικού σκάφους, κατάλληλα διαμορφωμένου με ειδικό θάλαμο και υγειονομικό εξοπλισμό για τη μεταφορά ασθενών.

Το πλωτό ασθενοφόρο 1070 μήκους 11 και πλάτους 3,4 μέτρων, μπορεί να δέχεται τουλάχιστον 10 επιβαίνοντες και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 κόμβων, με την ακτίνα ενέργειάς του να ξεπερνά τα 300 ναυτικά μίλια.

Το σκάφος, με χρηματοδότηση ύψους 500.000€ από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ, που παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα, θα καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες της Σαμοθράκης αλλά και της Θάσου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής του οπουδήποτε παραστεί ανάγκη, επιλύοντας το πρόβλημα της έγκαιρης και ασφαλούς μεταφοράς ασθενών που χρήζουν νοσηλείας.

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κος Ν.Γαλατούμος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κο Ι.Πλακιωτάκη, για την σημαντική αυτή συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών, αλλά και στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρ. Μέτιο για την χρηματοδότηση του σκάφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υπουργός ανακοίνωσε επιπλέον την χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για το λιμάνι της Καμαριώτισσας. «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής εντασσόμενο σε ένα συνολικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική αξιοποίηση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της πατρίδας μας» δήλωσε ο Υπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φαρδύς, παρουσία των αρχών της Σαμοθράκης.

Η επέκταση του λιμένα Καμαριώτισσας, όπως προβλέπεται από την μελέτη Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα που εκτελείται από το  2018, από την εταιρεία ΡΟΓΚΑΝ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ανάδοχο της εκπόνησης Master Plan  του λιμανιού της Καμαριώτισσας,  θα αποτελέσει την πρώτη παρέμβαση στις λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις του λιμένα που έχουν στόχο την αναβάθμιση του και την ομαλή του σύνδεση του με την  πόλη της Καμαριώτισσας.  Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κος Ν.Γαλατούμος εξέφρασε την ικανοποίηση του που το Υπουργείο θέτει σε προτεραιότητα το νησί μας καθώς η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου θα δώσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Πλέον αυτού, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα του Δήμου αναφορικά με:

  • την πρόταση για την χρηματοδότηση της μελέτης ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Καμαριώτισσας, πρόταση για την οποία δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης για τη χρηματοδότηση του έργου
  • την πρόταση για χρηματοδότηση νέων παρεμβάσεων στα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών, (αντικατάσταση αγωγών, περιφράξεις υδρομαστεύσεων, συντηρήσεις υδραγωγείων)
  • την ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών, ως μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων
  • την διερεύνηση δυνατότητας νέων επιδοτούμενων γραμμών και 12μηνης επιδότησης της γραμμής Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης
Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο