Μεγαλοπρεπής υποδοχή των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Μουσείο Ακρόπολης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Μεγαλοπρεπής υποδοχή των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Μουσείο Ακρόπολης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΔΩ


Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μ.Κωσταράκου, της εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κας Σ.Χηνιάδου, του Ευρωβουλευτή  Γ. Γραμματικάκη ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου Πολιτισμού κας S.Costa, γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, του  Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κου Γ. Παυλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κου Δ.Πέτροβιτς, βουλευτών του Νομού Έβρου, πρώην υπουργών, εκπροσώπου του Δήμου Ρώμης, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κου Ε.Λαμπάκη, του Πρέσβη του Καναδά, του Έλληνα Πρέσβη στο Κουβέιτ και πλήθος προσκεκλημένων του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουνίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών» που διοργάνωσε το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης και τον Δήμο Σαμοθράκης.

”Από το βουνό αυτό, κομμάτια του οποίου στα χέρια καλλιτεχνών μαστόρων μεταμορφώθηκαν σε έργα τέχνης, ταξίδεψαν εδώ στον πιο ιερό βράχο του ανθρώπινου πολιτισμού, την Ακρόπολη και θα συνομιλούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με τις Καρυάτιδες” ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τη Σαμοθράκη τόσο μέσα από τα αρχαία εκθέματα της έκθεσης, όσο και μέσα από το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο αμφιθέατρο αλλά και τις γεύσεις του νησιού που παρουσιάστηκαν το ίδιο βράδυ στο Εστιατόριο του Μουσείου.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την ημέρα των έκτων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης το οποίο όπως τονίζει ο Πρόεδρος του κος Δ. Παντερμαλής  γιορτάστηκαν με μια σημαντική πρωτοβουλία: την παρουσίαση μοναδικών έργων από αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, τα οποία για διάφορους λόγους – κυρίως απόστασης και δυσκολίας προσβασιμότητας – δεν είναι γνωστά. Πρώτη επιλογή το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, ένα από τα σπουδαιότερα λόγω σημασίας ευρημάτων, το οποίο βρίσκεται σε φάση ριζικής ανανέωσης και παραμένει κλειστό. Για τον σκοπό αυτό 262 εκθέματα από το Μουσείο Σαμοθράκης μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και θα  παραμείνουν εκεί ως τις 30/9 ώστε να τα φέρουν τη Σαμοθράκη πιο κοντά από ποτέ στον επισκέπτη του Αθηναϊκού Μουσείου.

Σημαντικός συντελεστής της έκθεσης, ο επί χρόνια αρχαιολόγος του νησιού και μέλος Επιτροπής Πολιτισμού κος Δημήτρης Μάτσας ο οποίος επιμελήθηκε την παρουσίαση των έργων αλλά και τη συνολική οργάνωση της μεταφοράς τους από τη Σαμοθράκη στο Μουσείο Ακρόπολης. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην έκθεση, με θέμα τα περίφημα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί. Παράλληλα, σε ψηφιακά βίντεο υπάρχουν αναπαραστάσεις των ιερών κτιρίων και των μυστηριακών τελετουργιών που γίνονταν.

Παράλληλα στο αμφιθέατρο του Μουσείου παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» παραγωγής του Centre Culturel Hellenique το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Κώστα Γαβρά, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου  και το οποίο θα συνεχίσει να προβάλλεται καθ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Παράλληλα στην είσοδο του χώρου της έκθεσης προβάλλεται βίντεο με σκηνές του νησιού που παραχώρησε ο Νίκος Βάβουρας.

Στη συνέχεια της βραδιάς ο Δήμος Σαμοθράκης παρέθεσε δείπνο στο Εστιατόριο του  Μουσείου  προσφέροντας στους καλεσμένους μια γευστική γνωριμία με την κουζίνα της Σαμοθράκης σε μια εκδήλωση με τίτλο  ”Σαμοθράκης γεύσεις’‘. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν  να προβληθεί η τοπική γαστρονομία η οποία σε συνδυασμό με την παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης Σαμοθράκης  να ”μεταφέρει” τον επισκέπτη στην πατρίδα της Νίκης.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Η νεότερη αρχαιολογική έρευνα στη Σαμοθράκη» όπου έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη και στην οποία απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σαμοθράκης. Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι όπως οι: Δ. Μάτσας επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, B. Wescoat από το Emory University Atlanta, Α. Μουνδρέα-Αγραφιώτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ο.Παλαγγιά από το  Πανεπιστήμιο Αθηνών, L.Gadbery από το Historic New England,  Χ. Καραδήμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, L.Laugier από του Μουσείο του Λούβρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ψηφιακές συνδέσεις με αρχαιολόγους πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Η έκθεση τυγχάνει ήδη ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό, καθώς την πρώτη κιόλας ημέρα δέχτηκε περισσότερους από 3.000 επισκέπτες και εκτιμούμε ότι με την παρουσία της Σαμοθράκης στο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει μια νέα προοπτική για το νησί.

Ο Δήμος Σαμοθράκης ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής διοργάνωσης χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δ. Παντερμαλή όπως και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τον αρχαιολόγο και μέλος επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σαμοθράκης Δ. Μάτσα, το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού της Γαλλίας, τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ και ειδικότερα τους  Α. Μητσοτάκη, Κ. Γαβρά , Α. Αριστομενοπούλου και Λ. Βαλεντή όπως επίσης τον  Ν. Βάβουρα για την παραχώρηση της προσωπικής του κινηματογραφικής δουλειάς καθώς και τις Γ. Νικολάου τεως Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και Ε. Ταταρίδη του Θρακικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού για το ενδιαφέρον τους για τη Σαμοθράκη.

Επίσης τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γ. Παυλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ Πέτροβιτς, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκη και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο, που με την παρουσία και την συμμετοχή τους υπογράμμισαν την σημασία και την αξία της εκδήλωσης αυτής για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης ”Σαμοθράκης γεύσεις” και συγκεκριμένα την ασφαλιστική εταιρία  Interamerican και την αεροπορική εταιρία Aegean, τους υποστηρικτές της εκδήλωσης τον κο Γ. Κούσιαντα, το ξενοδοχείο Niki Beach, την Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών, τον κο Α.Παπαδήμο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαμοθρακιτκών Στουτγκάρδης και Περιχώρων, τον κο Σ.Σαλαμανή, την οικογένεια Σταυριανάκη, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης τον Σύλλογο Σαμοθρακιτών Αλεξανδρούπολης, τον κο Γ. Ταμπάκη την κα Α. Τσάκωνα που προσέφεραν χρηματικές χορηγίες αλλά και τους ανθρώπους που υποστήριξαν την υλοποίηση της εκδήλωσης προσφέροτνας σε είδος και συγκεκριμένα τους Χ.Ακαμάτη, Σ Απότα, Π.Ατζανό, Γ.Βάβουρα, Σ. Βαξεβάνη, Γ.Βασιλούδια, Φ.Βίτσα, Μ.Γλήνια, Α.Καλακίκο, Κ.Κόνσουλα, Κ.Λαζανδρέα, Λ.Λαζανδρέα, Γ.Λενούδια, Δ.Ματσά, Γ.Παλκανίκο, Δ.Παλκανίκο, Ξ.Παπανικολάου, Π.Παπανικολάου, Σ. Σαλαμανή, Φ.Σαλαμανή, Δ. Σαράντο, Κ.Σαράντο, Π.Τσαούση, Δ.Φράγκο, Π.Χαρανά, Ν.Λαδίκο και ιδιαιτέρως τον  Θ. Δεληγιάννη, καθώς επίσης τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την εκδήλωση, τις κυρίες Α. Τσάκωνα και Κ.Πολυχρονάκη, τους υπαλλήλους και τις Επιτροπές Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σαμοθράκης και ιδιαιτέρως τους επικεφαλείς τους Ε.Βάβουρα και Π. Παπά. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση επωμιζόμενοι προσωπικά το κόστος μετακίνησης και διαμονής για να υποστηρίξουν το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός για το νησί μας και φυσικά  το σύνολο της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασε την πρωτοβουλία και αντεπεξήλθε με μεγάλη επιτυχία σε αυτή την τόσο σημαντική για τον τόπο πρόκληση.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Μεγαλοπρεπής υποδοχή των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Μουσείο Ακρόπολης ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Μεγαλοπρεπής υποδοχή των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Μουσείο Ακρόπολης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Μεγαλοπρεπής υποδοχή των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Μουσείο Ακρόπολης ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Μεγαλοπρεπής υποδοχή των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Μουσείο Ακρόπολης

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο