ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Στα πλαίσια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή δημόσια συζήτηση την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λυκείου Σαμοθράκης με την συμμετοχή επιστημόνων της ΔΙΑΑΜΑΘ. Παρόντες ήταν ο κος Γιώργος Βογιατζής, η κα Βάσω Λύτρα και η κα Μαρίνα Μαλαμαδάκη.
Απογοητευτική ήταν η παρουσία του κόσμου με τη συμμετοχή μόλις 35 ατόμων. Θα πρέπει ως τοπική κοινωνία να έχουμε τα σωστά αντανακλαστικά στο σωστό χρόνο, όταν διεξάγεται ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος για θέματα σημαντικά όπως το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ετεροχρονισμένο και εκ των υστέρων ενδιαφέρον και δράση ή αντίδραση, όχι μόνο δε λύνει προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί αδιέξοδα. Θα πρέπει ως τοπική κοινωνία να υπερβούμε νοοτροπίες και παθογένειες που μας ταλαιπώρησαν ως τώρα.
Στην εισαγωγή της παρουσίασης ο Δήμαρχος κος Α.Βίτσας παρουσίασε την παρούσα κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων σημειώνοντας όλα εκείνα τα θέματα που αποτελούν σημαντικά προβλήματα, ή και εμπόδια όπως είναι το υψηλότατο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή, την έλλειψη προσωπικού και την απαγορευτική ως προς την αδειοδότηση χώρων νομοθεσία. Παράλληλα έθεσε προτεραιότητες στην επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων εστιάζοντας ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι μπορεί να είναι φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό δε σημαίνει ότι προσδοκούμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί.
Η υλοποίηση του θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας με τα απαραίτητα. Τα πρώτα βήματα είναι οι αδειοδοτήσεις χώρων εγκαταστάσεων υποδομών που σήμερα είναι αδύνατες με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται, ενώ τόνισε την σπουδαιότητας της ενίσχυσης του ποσοστού της ανακύκλωσης. Παράλληλα ενημέρωσε ότι ο Δήμος εργάζεται για την άρση πολλών περιορισμών και προς αυτή την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με την ΔΙΑΑΜΑΘ και του Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς χωρίς προσαρμογή των προϋποθέσεων αυτών στη γεωγραφία του νησιού, οι αδειοδοτήσεις αυτές είναι αδύνατες. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι μεγάλο το στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή αλλά και την τοπική κοινωνία, η μεθοδική, συνεργατική και επίμονη προσπάθεια. Πρέπει να έχουμε συνέχεια στο νου μας ότι ήδη το κόστος για τους κατοίκους είναι μεγάλο και θα αυξάνεται συνέχεια.
Στη συνέχεια η επιστημονική συνεργάτρια της ΔΙΑΑΜΑΘ κα Β. Λύτρα, παρουσίασε τον βασικό κορμό του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώ ο κος Γ. Βογιατζής έκανε μια αναφορά στις επιταγές του νομικού πλαισίου, τον Εθνικό Σχεδιασμό στον οποίο και πρέπει να εντάσσονται τόσο ο Περιφερειακός όσο και ο Τοπικός Σχεδιασμός. Παράλληλα αναφέρθηκε σε νούμερα που αφορούν στον Δήμο Σαμοθράκης τα οποία και αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Συγκεκριμένα έκανε μια σαφή αναφορά στην εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται με την αύξηση της ανακύκλωσης καθώς, η διαχείριση του πράσινου κάδου στοιχίζει περί τα 65% περισσότερο από την διαχείριση του μπλε κάδου. Η διαφορά στο κόστος διαχείρισης των δύο κάδων βρίσκεται στο ότι για τον μεν πράσινο κάδο ο Δήμος επιβαρύνεται με κόστος αποκομιδής, μεταφοράς, εναπόθεσης και ταφής (από το 2017). Αντιθέτως για τον μπλε κάδο επιβαρύνεται μόνο με το κόστος αποκομιδής, καθώς η μεταφορά επιδοτείται και δεν υπάρχει κανένα κόστος εναπόθεσης τους στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης.
Το συνολικό ποσό που χρεώνεται ο Δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων εισπράττεται εξολοκλήρου και δια νόμου μόνο από τα δημοτικά τέλη και ως εκ τούτου βαρύνει μόνο τον δημότη.
Τέλος ο κος Γιώργος Βογιατζής επιβεβαίωσε ότι το νησί είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για να χωροθετηθούν υποδομές (ΧΥΤΥ, Πράσινα Σημεία κ.α.) αλλά εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του, για αλλαγή πλεύσης από κυβερνητικής πλευράς σε μια πιο προσαρμοσμένη στη γεωγραφία κάθε τόπου προσέγγιση στο θέμα. Στόχος του εθνικού σχεδίου ωστόσο είναι η αυτοδιαχείριση δηλαδή να απαλειφθούν σταδιακά οι μεταφορές απορριμμάτων και η όλη διαχείριση να γίνεται τοπικά.

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο