«Πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας στη Σαμοθράκη»

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | «Πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας στη Σαμοθράκη»

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 επισκέφτηκε το νησί της Σαμοθράκης ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Είναι η πρώτη φορά που το νησί μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Θράκη, έφτασε στη Σαμοθράκη το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουλίου 2016 με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως-Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμο, καθώς και τους: Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κρήνης Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνο, τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, τον Γενικό Δ/ντή της Αστυνομικής Δ/νσης Αλεξανδρούπολης κ. Παναγιώτη Κουτούζο, τον Διευθυντή της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωνσταντίνο Δήμτσα και τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Αθανάσιο Βίτσα.
Μετά την πρώτη υποδοχή στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, ακολούθησε επίσημη υποδοχή στoν Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα από τον Δήμαρχο, τους ιερείς , τις αρχές του τόπου και πλήθος κατοίκων αλλά κι επισκεπτών του νησιού.
«Πολλά χρόνια ήθελα να βρεθώ στο πιο ακραίο βορειοανατολικό σύνορο της χώρας μας και με τη χάρη του Θεού σήμερα βρίσκομαι εδώ κοντά σας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους πιστούς που βρέθηκαν στην σεμνή τελετή καλωσορίσματος.
Στην τελετή συμμετείχαν υπό την δ/νση της κας Παναγιώτας Τηγανούρια, η παιδική-νεανική χορωδία «Αρμονία Γένεσις» τα μέλη της οποίας ερμήνευσαν απολυτίκια των Πέντε Αγίων Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, τις Κάρες των οποίων προσκύνησε ο Μακαριότατος κατά την είσοδό του στον Ιερό Ναό.
Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος από την ερμηνεία των παιδιών της χορωδίας, εξέπληξε ευχάριστα υποσχόμενος την πραγματοποίηση μιας εκδρομής και την φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης αναφέρθηκε σύντομα στην ταυτότητα του νησιού με τα στοιχεία που την συνθέτουν και στην σπουδαιότητα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου.
Ο Δήμαρχος πρόσφερε ως δώρο ανάμνησης στον Προκαθήμενο της Ελληνικής Χριστιανικής Εκκλησίας ένα πιστό αντίγραφο υψηλής ανάλυσης, ειδικής επεξεργασίας και άδειας από το Μουσείο του Λούβρου όπου και εκτίθεται, του πίνακα «Η σφαγή της Σαμοθράκης» του Γάλλου ζωγράφου Αuguste Vinchon.
Στη συνέχεια ο Μακαριότατος επισκέφθηκε το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου και τον αρχαιολογικό χώρο στην Παλαιόπολη.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας της παραμονής του, επισκέφθηκε για προσκύνημα το εκκλησάκι της Παναγίας Κρημνιώτισσας και στη συνέχεια το στρατόπεδο “Χατζηγιώργη” όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής του. Ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτησε τους στρατεύσιμους νέους μας μιλώντας τους για «τα ιδανικά της πατρίδας, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, τα οποία όπως τόνισε πρέπει όλοι οι Έλληνες να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού».
Ακολούθησε η επίσκεψη στην πρότυπη μονάδα και παραγωγής και τυποποίησης λαδιού όπου ευλόγησε τις νέες εγκαταστάσεις και τα μέλη του συνεταιρισμού κι ευχήθηκε πρόοδο και δημιουργία μιας μονάδας η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση .
Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε στον Μακαριότατο και τα μέλη της συνοδείας του στο χωριό Προφήτης Ηλίας, η διεθνούς φήμης μουσικός κα Ζωή Τηγανούρια παρουσίασε δείγμα των υπέροχων συνθέσεών της παίζοντας το μουσικό κομμάτι της «Σαμοθράκης βήμα» σε στίχους του Μητροπολίτη κκ Άνθιμου. Ακολούθησε παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών χορών του νησιού από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του ΚΔΑΠ Λακκώματος υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της δασκάλας τους τους κας Μυρσίνης Λενούδια.
Ο Μακαριότατος ευλογώντας το νησί μας και υποσχόμενος ότι σύντομα με τη χάρη του Θεού θα επισκεφθεί ξανά την Σαμοθράκη, το απόγευμα της 9ης Ιουλίου 2016, αναχώρησε και πάλι με το σκάφος του Λιμενικού για το ταξίδι της επιστροφής του.
Είναι μεγάλη και ξεχωριστή τιμή για τον τόπο, τους κατοίκους που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Προκαθήμενου της Ελληνικής Χριστιανικής Εκκλησίας. Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Σαμοθράκης.
Πολλές και θερμές ευχαριστίες για την μεγάλη προσφορά και τις συντονισμένες προσπάθειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κκ Άνθιμου από το ξεκίνημά της ως ιδέας και πρόσκλησης έως και την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.
Επίσης πολλές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που συνέβαλαν και συμμετείχαν στην όλη διαδικασία υποδοχής, ξενάγησης και φιλοξενίας του Μακαριώτατου κκ Ιερώνυμου, της συνοδείας του και των Μητροπολιτών κκ Ανθίμου και κ.κ. Ιουστίνου.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | «Πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας στη Σαμοθράκη»

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | «Πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας στη Σαμοθράκη»

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο