Ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι πηγή ανάπτυξης και δημιουργεί θέσεις εργασίας, παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πλήρης εκμετάλλευση της δυναμικής που έχει η πηγή αυτή. Οι γυναίκες που προσπαθούν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την κατάλληλη εκπαίδευση. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ξεκινήσουν, να διατηρήσουν και μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους κάνοντάς τη βιώσιμη.

Με αυτόν το στόχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί και υποστηρίζει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού δικτύου από mentors (καθοδηγητές) με σκοπό να παράσχουν σε γυναίκες επιχειρηματίες την ευκαιρία να λάβουν συμβουλές και καθοδήγηση είτε από άντρες είτε από γυναίκες επιχειρηματίες που είναι ήδη εδραιωμένοι και επιτυχημένοι στο χώρο τους. Για πολλές γυναίκες, η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί την πραγμάτωση ενός ονείρου ζωής καθώς και την ευκαιρία να προσεγγίσουν την προσωπική τους επιτυχία. Αυτός είναι κι ο στόχος του ελληνικού δικτύου Business Mentors που υποστηρίζει δυναμικά τις γυναίκες που ξεκίνησαν πρόσφατα τη δική τους επιχείρηση.

Στην Ελλάδα, το τοπικό δίκτυο ονομάζεται “Business Mentors” και ήδη αναπτύσσει δυναμικά το ελληνικό δίκτυο από mentors και mentorees (γυναίκες επιχειρηματίες που θα λάβουν καθοδήγηση). Θα περιλαμβάνει 30 Μέντορες και 60 Mentorees (καθοδηγούμενες). Οι Business Mentors θα επιδιώξουν και θα δημιουργήσουν δεσμούς συνέργειας μεταξύ επιτυχημένων επιχειρηματιών (mentors) και γυναικών επιχειρηματιών που ξεκίνησαν πρόσφατα τη δική τους επιχείρηση (mentorees), και που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικότητας.

Η εκμάθηση και καθοδήγηση από επιχειρηματίες – πρότυπα και τα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων θα επηρεάσουν θετικά και θα ενισχύσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα – ειδικά σε περιόδους οικονομικών προκλήσεων όπως είναι η περίοδος που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα.

Πώς;

Θα φέρουμε σε επικοινωνία ζευγάρια mentoring από όλη την Ελλάδα που θα συναντώνται τακτικά για τουλάχιστον 12 μήνες και θα έχουν αμοιβαίο όφελος από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών. Άντρες και γυναίκες επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να γίνουν mentors ή mentorees, θα εκπαιδευτούν στο mentoring και θα έχουν συνεχή υποστήριξη από ειδικούς στο mentoring. Ο απώτερος σκοπός είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες όλων των ηλικιών τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσει να διατηρούν με επιτυχία τη δική τους επιχείρηση.

Το έργο υλοποιείται από μία κοινοπραξία τεσσάρων εταίρων στην Ελλάδα:

Το mentoring με μια ματιά…

  • Μια συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων (mentor and mentoree) που συνήθως εργάζονται στον ίδιο τομέα ή/και μοιράζονται κοινές εμπειρίες.
  • Μια υποστηρικτική σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.
  • Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις άλλους να προοδεύσουν στην καριέρα τους και να αναπτυχθούν και σε προσωπικό επίπεδο.
  • Δεν αξιολογεί, δε συγκρίνει, δεν εκπαιδεύει.
  • Εντοπίζει από κοινού τις ανάγκες και προτείνει λύσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του καθοδηγούμενου.
  • Προτείνει πρακτικές συμβουλές που απομυθοποιούν τις δυσκολίες και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης.
  • Είναι εμπιστευτικό, συνεργατικό και βοηθητικό.

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν

  • Προθεσμία υποβολής αιτήσεων 31/01/2012 για Μέντορες
  • Προθεσμία υποβολής αιτήσεων 28/02/2012 για Καθοδηγούμενες (mentorees)
  • Για να γίνει κάποιος μέντορας ή mentoree (καθοδηγούμενη), μπορεί να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του έργου www.businessmentors.gr ή να επικοινωνήσει με την κα. Μαργαρίτα Τσιώνη, Τηλ. +30 210 6772129 | [email protected]

10 Ιανουαρίου 2012 – πηγή: startupgreece.gr

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο