Ξενάγηση εκπρόσωπων του Δήμου Σμόλιαν στα μνημεία της Σαμοθράκης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ξενάγηση εκπρόσωπων του Δήμου Σμόλιαν στα μνημεία της Σαμοθράκης

Στην συνέχεια της επίσκεψης στην Σαμοθράκη αποστολής εκπροσώπων του Δήμου Σμόλιαν για το έργο “THRABYZHE – Θρακική και Βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή της ορεινής Ροδόπης και των ακτών του Βορείου Αιγαίου”, πραγματοποιήθηκε, στις 24 με 26 Ιουλίου, τριήμερη ξενάγηση στα θρακικά και βυζαντινά μνημεία του νησιού.

Η αποστολή, που αποτελείτο από εκπροσώπους του Δήμου Σμόλιαν (επικεφαλής εταίρου του έργου), δημοσιογράφους και αρχαιολόγους, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί για την ιστορική διαδρομή της κοινωνίας του νησιού, από την αρχαιοελληνική περίοδο, στην βυζαντινή και ύστερη-βυζαντινή, μέχρι και στις πιο πρόσφατες περιόδους, όπως αποτυπώνονται στα πλούσια ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία του νησιού.

Αναλυτικά, όσον αφορά την πρώτη μέρα, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης, όπου οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο Αρσινόιο, στο Θέατρο, στην Στοά και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου ελάμβαναν χώρα και τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκεται και το αντίγραφο του περίφημου γλυπτού της Νίκης της Σαμοθράκης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, όπου περιηγήθηκαν στα στενά σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια με την παραδοσιακή θρακιώτικη αρχιτεκτονική, και επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκουτο Κάστρο των Gateluzziκαι το Λαογραφικό μουσείο, το οποίο αποτελεί αναπαράσταση ενός παραδοσιακού Σαμοθρακίτικου νοικοκυριού.

Την επόμενη ημέρα, η αποστολή αναχώρησε από την παραθαλάσσια διαδρομή για το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής και τον “Πύργο του Φονιά”, ενώ είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν παράλληλα με τον χείμαρρο μέχρι τους ομώνυμους καταρράκτες σε μια όμορφη διαδρομή γεμάτη από αιωνόβια δροσερά πλατάνια. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον οικισμό των Θέρμων, στην πλατεία καθώς και στο Κέντρο Θερμαλισμού. Το απόγευμα, η ξενάγηση συνεχίστηκε στο νότιο τμήμα του νησιού, η οποία κατέληξε στο πανέμορφο εκκλησάκι τηςΠαναγίας Γκρεμνιώτισσας

Το επόμενο πρωί, πριν την αναχώρηση, οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το  “Βήμα” ή “Στασίδι” του Αποστόλου Παύλου, ένα νεόδμητο μνημείο με ψηφιδωτές απεικονίσεις εις ανάμνηση του περάσματος του Αποστόλου από την Σαμοθράκη, ενώ επίσης είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν το λιμάνι της Καμαριώτισσας, όπου προμηθεύτηκαν παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως το βραβευμένο πλέον τυρί της Σαμοθράκης, γλυκά του κουταλιού, κλπ.

Πριν την αναχώρηση, μέλη της αποστολής εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψή τους στο νησί, τον πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό του πλούτο καθώς και από την φιλοξενία των κατοίκων, υποσχόμενοι την επιστροφή τους είτε στα πλαίσια του έργου, είτε και ως απλοί επισκέπτες. 

 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ξενάγηση εκπρόσωπων του Δήμου Σμόλιαν στα μνημεία της Σαμοθράκης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ξενάγηση εκπρόσωπων του Δήμου Σμόλιαν στα μνημεία της Σαμοθράκης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ξενάγηση εκπρόσωπων του Δήμου Σμόλιαν στα μνημεία της Σαμοθράκης

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο