ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στα Θέρμα η παρουσίαση των προτάσεων του ερευνητικού έργου «Διερεύνηση δυνατοτήτων και προϋποθέσεων για την ανάπλαση του οικισμού των Θέρμων», που εκπονείται από το Τμημα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια του Προγράμματος «Θησέας».

Εκ μέρους της μελετητικής ομάδας παρεβρέθηκαν και παρουσίασαν οι: 

Αλκιβιάδης Πρέπης, Αν. Καθηγητής Δ.Π.Θ., επιστημονικός υπεύθυνος έργου, Παρασκευή Κουφάκη, Αν. Καθηγήτρια Δ.Π.Θ., Άλκηστις Πρέπη, αρχιτέκτων μηχανικός ENSAPLV και Philippe Charpentier, υπεύθυνος οπτικής επικοινωνίας (εξωτερικοί συνεργάτες). Τη συζήτηση διεύθυνε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γεώργιος Χανός. 

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί κάτοικοι των Θέρμων, αλλά και άλλων χωριών του νησιού, και μετά την παρουσίαση των προτάσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος. 


Συγκεκριμένα, προτάθηκαν τα εξής:

  • Αναδιοργάνωση του οδικού δικτύου, των προσπελάσεων, των συγκοινωνιών. 
  • Εξειδικευμένοι όροι δόμησης.
  • Προσδιορισμός των επεμβάσεων: αμαξιτοί δρόμοι, πεζοδρομήσεις (μεγέθη, χαράξεις, είδος επίστρωσης κλπ.), διαπλατύνσεις, μικροπλατείες, πλατείες, χώροι κοινωνικών συναθροίσεων – εκδηλώσεων. 
  • Οργάνωση του αστικού εξοπλισμού και των βασικών υποδομών (καθιστικά, παγκάκια, δοχεία απορριμμάτων, φωτιστικά, πινακίδες).
  • Κατατέθηκαν προδιαγραφές προτάσεων για τα υφιστάμενα κτήρια (παραδοσιακού χαρακτήρα και μη), καθώς και για τα προς ανέγερση.
  • Χωροθέτηση των απαραίτητων λειτουργιών (εξασφάλιση άρτιας λειτουργικότητας του οικισμού) και πρόβλεψη για τις μελλοντικές χρήσεις.
  • Πρόταση αξιοποίησης της παρόχθιας περιοχής του ρέματος των Θέρμων.

Η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων αφορά στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, και στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε ένα πλαίσιο αναβαθμισμένων προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των Θέρμων, ώστε:

  • Nα αυξηθεί το ηλικιακό εύρος και είδος των επισκεπτών, περιλαμβάνοντας και οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, καθώς και εκδρομείς ορεινού τουρισμού
  • Να αυξηθούν τα χρονικά πλαίσια λειτουργίας του οικισμού τόσο κατά τους θερινούς, όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες, με οργανωμένη προσφορά και υπηρεσιών χειμερινού τουρισμού.
  • Να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί με ήπιες και φιλικές παρεμβάσεις το φυσικό περιβάλλον του οικισμού.
  • Να αναβαθμιστεί η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, με κατάλληλες παρεμβάσεις στα κτίσματα, ώστε ο χαρακτήρας του οικισμού να εναρμονιστεί πλήρως προς το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τα δεδομένα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαμοθράκης. 

Οι προτάσεις της ομάδας μελέτης θα συμπληρωθούν με: 

  • Προτεινόμενο δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης του οικισμού
  • Εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας της περιοχής, σε σχέση με τα νέα κτήρια (ξενοδοχεία κλπ) και τις μελλοντικές χρήσεις στον οικισμό, Προτεινόμενο δίκτυο παροχής θερμού (ιαματικού) νερού. 

Όλα τα παραπάνω θα αναβαθμίσουν τόσο την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του θέρετρου, όσο και την ζωή των ίδιων των κατοίκων. 


Η εκδήλωση στέφτηκε από επιτυχία και αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα παρακολούθησης του έργου, η οποία θα αποτελείται από κατοίκους και από το Δήμο, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις και να περάσουμε στην επόμενη φάση του έργου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τις προτάσεις της ομάδας μελέτης που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Δήμου (κάνωντας κλικ στους συνδέσμους στο κάτω μέρος) αλλά και κατατεθειμένες σε έντυπη μορφή στο Δημαρχείο, και να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μέχρι και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στο 2551350807, 806

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο