Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Σαμοθράκης και για το πρόγραμμα Εγκατάσταση στη γεωργία

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Σαμοθράκης και για το πρόγραμμα Εγκατάσταση στη γεωργία

 

Τη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 στο χώρο του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του Δήμου και φορέων του νησιού για την σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΔΠΘ (Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Τμ. Δασολογίας Ορεστιάδας) και Περιφέρειας ΑΜΘ – Αντιπεριφέρια Έβρου -Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομιάς, που αφορά την «Καταγραφή της αυτοφυούς βλάστησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Σαμοθράκης». 

Η ενημέρωση έγινε από τον κο Παπαδάκη Πασχάλη Γεωπόνο Προϊστάμενο φυτικής παραγωγής της ΔΑΟΚ, τους κους Σταύρο Στάγγογλου, Τζιμοτούδη Απόστολο και Ράπτη Δημήτρη Γεωπόνους της ΔΑΟΚ, και τους κους Κοράκη Γιώργο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Δασολογίας και Βιδάκη Κώστα από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Τμήμα Δασοπονίας. Επίσης στην ενημέρωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Γεώργιος Χανός, διάφοροι κτηνοτρόφοι, μέλη του ορειβατικού συλλόγου, γεωργοί και κάτοικοι του νησιού που δήλωσαν την πρόθεση τους να βοηθήσουν στο έργο αυτό.

Σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει μία πρωτογενή έρευνα η οποία θα καταλήξει σε ένα εφαρμόσιμο σημείο από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί μία έρευνα   καταγραφής της  αρωματικής χλωρίδας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την συλλογή υλικού, την ανάλυση του και την απόσταξη, του ώστε να καταγραφούν η περιεκτικότητά και η ποιοτική σύσταση του σε αιθέρια έλαια. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να έχει συνολική διάρκεια ένα χρόνο. 

Το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι:

Η καταγραφή και περιγραφή των ιδιοτήτων των φυτών.

Η αξιολόγηση της πληθυσμιακής τους κατάστασης και

Παρουσίαση όλων αυτών σε ψηφιακή μορφή ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά σε δράσεις ανάδειξης και να αναπαραχθούν και εκδοτικά.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών με σκοπό την ενημέρωση τους στο εν εξελίξει πρόγραμμα «Εγκατάσταση στη γεωργία με το πρόγραμμα Ν. Γεωργών Μέτρο 112». Οι αιτήσεις κατατίθενται από 18/03 μέχρι 16/05 του 2014.

Το ίδιο βράδυ έγινε ενημέρωση με θέμα «επικίνδυνα τα αγροτικά φάρμακα, σωστός τρόπος χρήσης στους αγρούς και τρόπος διαχείρισης των κενών συσκευασιών».

Την περίοδο παραμονής του κλιμακίου στο νησί γεωπόνοι του κλιμακίου έκαναν επιτόπιες επισκέψεις σε αμπέλια και ελαιοχώραφα δίνοντας συμβουλές επιτόπου στους αμπελοκαλλιεργητές και ελαιοκαλλιεργητές για το κλάδεμα, την φυτοπροστασία, την λίπανση και την εν γένει φροντίδα τους αυτήν την περίοδο.

Οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν στο νησί με σκοπό την ενημέρωση όλων των αγροτών στα αντικείμενα από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Γεωπόνους.

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο