ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΦΑΓΕΙΟΥ

Όπως γνωρίζετε μετά από προτροπή επαγγελματιών και κτηνοτρόφων με πολύ κόπο δαπανήθηκαν περίπου 1.500.000,00 ευρώ για την κατασκευή πρότυπου δημοτικού σφαγείου. Το σφαγείο έγινε για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, επαγγελματιών και κτηνοτρόφων ενώ  ο Δήμος ανέλαβε την συντήρηση του. Τα έξοδα συντήρησης ανέρχονται σε 50.000 ευρώ το χρόνο περίπου και θα πρέπει να καλύπτονται από τα έσοδά του που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του. Γνωρίζετε όμως ότι το σφαγείο υπολειτουργεί.

Η Επιτροπή Τοπικής Οικονομίας αποφάσισε να συνδράμει από την πλευρά της με κάποιες ενέργειες που θα βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία του. Για τον σκοπό αυτό συγκλήθηκε την Τρίτη 17 Μαρτίου η Επιτροπή με την παρουσία της Κτηνιάτρου, του Προέδρου του συλλόγου επαγγελματιών , του Λιμενάρχη και με συμμετοχή πολιτών του νησιού και κτηνοτρόφων (η συμμετοχή τους δυστυχώς για ακόμη μια φορά ήταν πολύ μικρή και μάλιστα για θέμα που τους αφορά άμεσα) και αποφασίστηκε να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες που σε τελική ανάλυση είναι και νόμιμες.

α) Από μέρους της κτηνιατρικής υπηρεσίας ζητήθηκε αυστηρότερος έλεγχος των ζώων που σφάζονται και διακινούνται, και με μικτά κλιμάκια, ο έλεγχος των καταστημάτων για να μη υπάρχει περίπτωση σφαγής εκτός σφαγείου.

β) Από τους επαγγελματίες και ιδίως αυτούς που ασχολούνται με το χώρο της εστίασης, ζητήθηκαν να αποφεύγουν αυστηρά να διακινούν στα καταστήματα τους ζώα που δεν σφάζονται στο σφαγείο και δεν είναι σφραγισμένα. Η μη τήρηση του αυτονόητου αφενός μεν εκθέτει αυτούς σαν επαγγελματίες και αφετέρου θέτει σε πιθανούς κινδύνους τους καταναλωτές-τουρίστες που τιμούν τον τόπο μας.

γ) Από τους κτηνοτρόφους ζητήθηκε να χρησιμοποιούν και να προστατεύουν το σφαγείο.  Η δυνατότητα που έχουν να κόβουν τιμολόγια τους δίνει τη δυνατότητα να διακινούν τα σφαγμένα ζώα σε μικρούς αριθμούς η δε σφραγίδα κατοχυρώνει τα προϊόντα τους.

δ) Από την μεριά του Λιμεναρχείου ζητήθηκε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και να μην διακινούνται ασφράγιστα σφάγια.

Συγχρόνως έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και εξασφαλίστηκε η σφαγή στο Δημοτικό Σφαγείο Σαμοθράκης για το Πάσχα από εμπόρους μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων, ενώ στο διάστημα αυτό θα εξυπηρετούνται συγχρόνως και παραγωγοί δικοί μας για τις τοπικές ανάγκες.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η πιστοποίηση των αρνιών και κατσικιών του τόπου μας δίνει αξία στο προϊόν μας, βελτιώνει τη θέση του στην αγορά και εξασφαλίζει τη λειτουργία του σφαγείου που τόσο απαραίτητο είναι για όλους μας.

 Τέλος η Επιτροπή Τοπικής Οικονομίας κάνει για ακόμη μια φορά έκκληση στους κτηνοτρόφους μας να συνεταιρισθούν. Ο συνεταιρισμός με αμοιβαία εμπιστοσύνη και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος εξασφαλίζει καλύτερη διασφάλιση του κόπου σας, κατοχύρωση του προϊόντος σας, δυνατότητα διακίνησης μαζικά παραπροϊόντων (μαλλί, δέρματα), διεκδίκηση από κοινού καλύτερων τιμών για τα προϊόντα σας, διασφάλιση φαρμάκων σε καλύτερες τιμές, επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τιμές σφαγής από άλλα σφαγεία της επικράτειας.

$1·         Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής (τηλ 2531071548 κόστος 7,60 ευρώ/ζώο)

$1·         Δημοτικό Σφαγείο Χαλκηδόνας (τηλ 2391021001 κόστος 7,67 ευρώ/ζώο)

$1·         Σφαγείο Αλυρού Βόλου (τηλ 2422023136 κόστος 6,60 ευρώ/ζώο)

Η Επιτροπή Τοπικής Οικονομίας

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο