Δελτίο Τύπου ”Εορτασμός των Πέντε Αγίων Νεομαρτύρων Σαμοθράκης”

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο Τύπου ''Εορτασμός των Πέντε Αγίων Νεομαρτύρων Σαμοθράκης''

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΓΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Πέντε Αγίων Νεομαρτύρων Σαμοθράκης την Κυριακή του Θωμά στη Χώρα Σαμοθράκης.

Οι πέντε Άγιοι Μάρτυρες του Χριστού, Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και ο άλλος, ο νεότερος Γεώργιος, είχαν πατρίδα το νησί Σαμοθράκη και ο Μιχαήλ με καταγωγή από Κύπρο. Μαρτύρησαν περήφανα κατά τον 19ο αιώνα.

Κατά τον εορτασμό τελέστηκε το Σάββατο μεγάλος εσπερινός στην εκκλησία Κοίμησης της  Θεοτόκου στη Χώρα χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ανθίμου στον οποίο συμμετείχε και η Νεανική Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης με απόδοση των ύμνων των Αγίων Πέντε Μαρτύρων. Την Κυριακή τελέστηκε  η θεία λειτουργία και η περιφορά των λειψάνων των αγίων στη Χώρα ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη απονομή των βραβείων εις μνήμη του Μιχαήλ Γ. Χανού από τον Δήμο Σαμοθράκης στους εισαχθέντες φοιτητές στα ΑΕΙ κατά το έτος 2014 καθώς επίσης και τα βραβεία της Πανσαμοθρακικής Εστίας Αθηνών στους αριστούχους μαθητές  όλων των βαθμίδων των σχολείων της Σαμοθράκης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν όλοι οι Βουλευτές του Νομού Έβρου κύριοι Καϊσας, Ρίζος Δημοσχάκης και η κα Γκαρά ενώ τον εορτασμό πλαισίωσαν η Στρατιωτική μπάντα της 12ης Μεραρχίας Πεζικού, τοπικοί οργανοπαίχτες όπως επίσης το Χορευτικό του ΚΔΑΠ Λακκώματος.

    

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο