Δελτίο Τύπου από την επίσκεψη του περιφερειάρχη και φωτογραφικό υλικό

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο Τύπου από την επίσκεψη του περιφερειάρχη και φωτογραφικό υλικό

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κου Α. Γιαννακίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κας Γ. Νικολάου και του  Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα κου Γ. Ούστογλου  στη Σαμοθράκη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσκεψη εργασίας στη Σαμοθράκη πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και στελέχη της Ενδιάμεσης  Διαχειριστικής Αρχής.

Ο Περιφερειάρχης κατά την διάρκεια της παρουσίας του στη Σαμοθράκη είχε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, συναντήσεις συνεργασίας με τον Δήμαρχο και συλλογικούς φορείς του νησιού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε  χώρους στους οποίους πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται έργα και  δράσεις του Δήμου και της  Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Κατά την διάρκεια   της σύσκεψης τέθηκαν από τον Δήμαρχο κ Γεώργιο Χανό ,τους Αντιδημάρχους ,τους Δημοτικούς Συμβούλους . τους φορείς ,τους επαγγελματίες  και τους κατοίκους του Δήμου,  τα θέματα που αφορούν και εκκρεμούν στο νησί. Κυριάρχησε το θέμα των  οικονομικών πόρων και εσόδων  του Δήμου καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στις υπηρεσίες του δήμου. Ακολούθησαν τα θέματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού ,της τουριστικής προβολής του ,της ανέγερσης Κέντρου Υγείας ,των Λιμανιών Καμαριώτισσας, Θέρμων ,των απορριμμάτων ,των βιολογικών καθαρισμών ,του νερού κ.α. Εκφράστηκε έντονα η επιθυμία, προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα στο νησί,  η ανάγκη  «υιοθεσίας» του νησιού από πολιτικούς και στελέχη της περιφέρειας.

Τον λόγο πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη λέγοντας:

«Σε ότι αφορά την υιοθεσία της Σαμοθράκης ήδη την έχουμε υιοθετήσει. Σε ότι αφορά τα αιτήματα είναι πολλά όπως ακούσαμε και από τους  φορείς και από τους κατοίκους αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.

Εκείνο που πρέπει επίσης να πει κανείς είναι ότι κάποια από τα προβλήματα επιλύονται.

Σε ότι αφορά την τουριστική προβολή,  τόσο  το δικό σας έντυπο όσο και ένα άλλο πολύ ωραίο έντυπο, «τα δύο νησιά της περιφέρειας Θάσος και Σαμοθράκη» δείχνουν ότι η τουριστική προβολή  είναι μέσα στις προτεραιότητες τις δικές σας και της Περιφέρειας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με τις υπηρεσίες της ήταν και είναι στη διάθεση σας για ότι χρειασθεί.

Παράδειγμα  τα σφαγεία της Σαμοθράκης . Το ότι λειτουργούν  έχει να κάνει με τον αγώνα που έκαναν και κάνουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτό που διαπιστώνει κανείς και με ξαφνιάζει,  είναι το πόσο δύσκολο είναι να ξεμπλοκάρεις αυτές τις διαδικασίες, να κινηθεί ένα έγγραφο  από υπηρεσία σε υπηρεσία. Πέντε – έξι υπηρεσίες εμπλέκονται και ως αποτέλεσμα είναι να  δημιουργείται χρονοκαθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα. Όμως σήμερα τα σφαγεία λειτουργούν και θεωρώ ότι είναι θετικό μήνυμα . Όταν κανείς συνεργάζεται και προσπαθούμε σαν να είναι δική μας υπόθεση πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να λυθούν.

Θέλω όμως να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι  για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφέρεια, το θέμα της συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, είναι μείζονος σημασίας άμεσα συνδεδεμένο με την τουριστική προβολή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνουν έργα της καθημερινότητας όπως σκουπίδια, κατασκηνωτικοί χώροι αλλά και  τα πολύ μεγάλα έργα όπως είναι το λιμάνι.

Με την συνεργασία λοιπόν κάποια, γιατί όλα δεν μπορούν να γίνουν θα προχωρήσουν. Αλλά και κάποια που δεν μπορούν να γίνουν, πρέπει να  είμαστε  έτοιμοι ούτως ώστε όταν προκηρυχθούν να μπορούμε να τα εντάξουμε. Κλείνοντας τονίζω  ότι είμαι στη διάθεση σας για ότι αφορά το νησί της Σαμοθράκης το οποίο για διάφορους λόγους έχω υιοθετήσει».

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης κ.Άρης Γιαννακίδης, δίνοντας σαφείς οδηγίες, απαντήσεις και διευκρινήσεις. Συγκεκριμένα είπε:

Από 1 Ιουλίου 2011 πήραμε την ευθύνη να διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ.  Δυστυχώς η απορροφητικότητα ήταν δραματική . Ήταν περίπου στο 18% και περίπου ούτε στον μέσο όρο της χώρας. Το λέω ότι είναι δραματικό γιατί η χώρα γνώριζε πριν 6-7 χρόνια  ότι θα υπήρχε  νέα  προγραμματική περίοδος  άρα  έπρεπε να έχουν γίνει όλες οι  προπαρασκευαστικές ωριμάνσεις για να υπάρχει μια αναπτυξιακή κινητικότητα, κυρίως οι μεγάλοι αναπτυξιακοί στόχοι, που έχουν προσδιορίσει οι κοινωνίες, να ήταν σε μια διαδικασία υλοποίησης.

Φτάσαμε λοιπόν στα τέλη του 2011,  μελετητική ωριμότητα δεν υπάρχει και αναζητούμε εναγωνίως να τρέξουμε εκταμιεύσεις και πολλές φορές  να εκταμιεύουμε έργα που δεν προσδίδουν αναπτυξιακό πλεόνασμα στις τοπικές κοινωνίες.

Για να δείτε το μέγεθος και να κάνετε τους συλλογικούς συνειρμούς    Πριν από λίγες μέρες ήρθε ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνεπικουρούμενος από τεχνοκράτες και υπηρεσιακούς Ευρωπαίους ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με τους Περιφερειάρχες για να ακούσει αξιόπιστα και να δει την πορεία και την ανέλιξη αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου. Να δει αν τα λεφτά που εκχωρεί η Ευρώπη προς την Εθνική χώρα θα έχουν αποτέλεσμα αναπτυξιακό κι αν θα υπάρχει μια απορροφητικότητα. Φεύγοντας είπε κάτι εξαιρετικό που πρέπει να  μας προβληματίσει  όλους «Θα ξανάρθω και θα παρακολουθώ  ο ίδιος την εξέλιξη του προγράμματος», αυτό σημαίνει ότι ορατά και έκδηλα στους Ευρωπαίους  διακυβεύεται  η φερεγγυότητα μας ως χώρα.

Εκεί ο κάθε περιφερειάρχης παρουσίασε τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, δηλαδή το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αλλάξει την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας όπου διαβιούμε.

Η παρουσίαση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδιασμού, θεωρώ ότι ίσως να προβλημάτισε περισσότερο τον Ευρωπαίο Επίτροπο, γιατί το παρακολούθησε με ενδελέχεια και εμβρίθεια  για αρκετό χρόνο.

Για να γίνει όμως αυτή παρουσίαση σημαίνει ότι υπήρχε μια τεχνοκρατική υποστήριξη εξαιρετική, από τους συνεργάτες μου και κυρίως το ότι διαβουλευόμενοι με όλη την κοινωνία της περιφέρειας συναποφασίσαμε όλοι μαζί,  ποιο είναι το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο μας, ποια είναι η αναπτυξιακή  ταυτότητα μας, ποιο είναι το παραγωγικό μας πρότυπο, ποιο είναι αυτό που όταν υλοποιηθεί, η Περιφέρεια αυτή θα έχει άλλες αναπτυξιακές προοπτικές. Το λέω γιατί και η σημερινή συνεργασία αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης και προπαρασκευής σε ένα στόχο που έχουμε.

Να προσδιορίσουμε μέσα από μια συλλογικότητα τι θέλουμε για αύριο. Εγώ από την έδρα της Περιφέρειας δεν μπορώ να ξέρω τις ιδιαιτερότητες της Σαμοθράκης . Ήρθα λοιπόν εδώ να ακούσω πρωτογενώς τους φορείς, να δημιουργήσω μια δική μου αξιολογημένη άποψη, ιεραρχώντας τα προβλήματα όπως τα θέτετε.

Για να  γίνω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος γιατί τα προβλήματα τρέχουνε. Ξεκινάμε από ένα δεδομένο.

Δεν ήρθαμε για επικοινωνιακή  παράτα ούτε για σημειολογική πολιτική. Ήρθαμε για να βοηθήσουμε. Ήρθαν όλοι οι συνεργάτες από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε επίπεδο υπηρεσιακό, δικοί μου συνεργάτες από την περιφέρεια και από την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Στόχοι που έχει προσδιορίσει η τοπική κοινωνία και όπως είπατε κ.  Λυκειάρχη, ανακυκλώνονται και διαχέονται στους Σαμοθρακίτες θα προσπαθήσουμε σε μια συντεταγμένη συνεργασία με τον Δήμαρχο ένα -ένα τα έργα να τα ξεμπλοκάρουμε.

  • Σε ενάμισυ μήνα από τώρα θα έχουμε αναδείξει έναν τεχνικό σύμβουλο,  ο οποίος θα διαχειρίζεται όλα αυτά τα επιμέρους έργα τα οποία εκπορεύονται μέσα από την πολιτική ηγεσία, μέσα από το Δήμο. Θα είναι σύμβουλος δικός σας κ. Δήμαρχε και θα συνδράμει και θα βοηθάει στο να ωριμάζει ένας φάκελος προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
  • Διερευνούμε την δυνατότητα , θα ξέρουμε, μέσα στην επόμενη βδομάδα,  εκπόνησης μιας μελέτης σκοπιμότητας, για να δούμε την επιλεξιμότητα και την αγορά, ως Περιφέρεια Α Μ- Θ,  ενός  πλοίου ανεξαρτήτου ποσού, 7 ή 10 εκ. ευρώ. Θα προσδιορισθεί επίσης ένας φορέας που θα το διαχειρισθεί . Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την συλλογική προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε με το συναρμόδιο Υπουργείο για να δούμε όσο μπορούμε μια διαδικτυακή ακτοπλοϊκή διασύνδεση με άλλους προορισμούς  .

Τώρα θα αναφερθούμε σε ένα- ένα τα έργα. Θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία , παιδικούς Σταθμούς.

Οποιεσδήποτε ανάγκες που έχουν να καλύψουν σχολική στέγη για τα επόμενα 20-30 χρόνια υπάρχει η πολιτική βούληση να τις χρηματοδοτήσουμε. Εάν όμως επαναλαμβάνω υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλαδή οικόπεδο, γεωτεχνική μελέτη, τα υπόλοιπα θα βρούμε την δυνατότητα να τα καλύψουμε.

  • Λιμάνι Καμαριώτισσας

Έχει προγραμματισθεί , έχει προϋπολογισμό 8,5 εκ. ευρώ . Αλλά λόγω  αλλαγών υπάρχει μια καθυστέρηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και πιθανόν είναι πολύ χρονοβόρο, η αδειοδότηση που πρέπει να πάρουμε για τα ήδη αυθαίρετα στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, μπορεί να διαρκέσει  και 1 ½ χρόνο . Αυτή δυστυχώς είναι η γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου και των αδειοδοτήσεων που καθυστερούν μια σειρά από έργα.

Δεν μπορώ να προϋπολογίσω ούτε να δεσμευτώ σε επίπεδο χρόνου. Η δέσμευση  μας είναι ότι θα υπερκεράσουμε τις  αδειοδοτήσεις και το έργο θα  ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Α.Μ- Θ με προϋπολογισμό 8,5 εκ ευρώ.

  • Λιμνοδεξαμενή   Ξηροποτάμου

Το έργο λοιπόν είναι ενταγμένο στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» , περιμένουμε την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων πολύ πιθανό να γίνει σε κανένα 10ημερο. Εγώ λέω μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση. Το παρακολουθούμε από κοντά . Είναι ένα έργο που έχει μια καλή ωριμότητα θα έλεγα και στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο 3μηνο του επόμενου έτους να υπάρχει ανάδοχος και να κατασκευάζεται.

  • Κέντρο Υγείας

Πέρασε από μια σειρά παλινωδίες κάναμε ιδιαίτερες συναντήσεις και συσκέψεις με τον Δ/ντη του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με τον κ. Δήμαρχο , με τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Λογικά μέσα σε μια βδομάδα, 10ημέρες θα έχουμε από την αρμόδια υπηρεσία την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος. Τώρα τίθεται το θέμα, ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο χρειάζεται τοπικό ρυμοτομικό. Αν ακολουθήσουμε την συμβατή οδό έγκριση ρυμοτομικού σχεδιασμού θέλει το ελάχιστο1 ½ χρόνο .

Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να μειώσουμε το χρόνο.

 

  • Βιολογικοί καθαρισμοί

Οι βιολογικοί της Σαμοθράκης θα ενταχθούν στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Η γνώση που έχουμε σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει υπερδέσμευση και θα χρειασθεί παρέμβαση για την ένταξη τους.

Εγώ δεν θα μείνω  στο  χρηματοδοτικό σχήμα αν είναι ΕΠΠΕΡΑΑ ή αν είναι ΕΣΠΑ . Το θέμα είναι να δούμε την μελετητική ωρίμανση την οποία πρέπει   να έχουν ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό σχήμα.

  • Τουριστική αναβάθμιση- Τουριστική προβολή

Είναι να ενεργοποιηθεί μια πρόσκληση 900χιλ. ευρώ που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Όταν προκύψει και τελεσφορήσει αποτέλεσμα τότε θα υπάρχει συνεργασία με όλους σας . Είναι ένα εργαλείο δικό σας , να δούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο αναβαθμισμένη προβολή.

  • Νερά

Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Ξέρω ότι σε πολλές περιοχές μείζονος τουριστικής σημασίας υπάρχει πρόβλημα με το νερό . Μόλις υπάρξει μελετητική ωριμότητα να είσθε βέβαιοι ότι θα τύχουν οι προτάσεις ένταξης».

Ο κ. Γιαννακίδης κλείνοντας τόνισε:

Υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες, ενδογενείς τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει κανένας. Γι αυτό μας βλέπετε ότι είμαστε πολύ εγκρατείς στο να πούμε κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θα δούμε λοιπόν να συνδράμουμε μέσα από την μελετητική  ωρίμανση για να μπορέσουμε κάποια σοβαρά και μεγάλα έργα να τα υλοποιήσουμε.

Θ α προσπαθήσουμε να τα ωριμάζουμε ένα – ένα. Θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα τα στοχευμένα και αυτά που θα δώσουν και μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας».

Επίσης δήλωσε : «Εμείς θα ξανάρθουμε θα παρακολουθούμε την εξέλιξη όλου του προγράμματος. Είχαμε προσδιορίσει και είχαμε συναποφασίσει στην Κομοτηνή,  όταν έγινε η ανάληψη της αρμοδιότητας από εμάς, και έχουμε υποχρέωση, να υπάρχει ένα κανονιστικό σχέδιο συνεργασίας. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Εγώ αυτό που κάνω το κάνω σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.  Πηγαίνουμε παντού και βλέπουμε ανά τελικό δικαιούχο τις δεσμεύσεις που παίρνει ο οικείος  δήμος ή ο τελικός δικαιούχος, καταλαβαίνουμε τις εγγενείς αδυναμίες  από την άλλη πλευρά.

Έχω υποχρέωση θεσμική   και ηθική απέναντι στην κοινωνία, που με επέλεξαν γι αυτό τον θεσμικό ρόλο, μαζί με τους συνεργάτες μου, να έχουμε την  ανάλογη απορροφητικότητα και να φτιάξουμε μια σειρά από έργα, γιατί δυστυχώς, χρηματοδοτικά εργαλεία, τέτοιου ύψους η χώρα δύσκολα θα βρει στο μέλλον. Άρα πρέπει πρώτα να γίνει  ορθολογικοποίηση και επιμερισμός των πιστώσεων να φτιάξουμε έργα που θα προσδώσουν .

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε: «Έργα που θα προσδώσουν  κοινωνικοοικονομικό πλεόνασμα στην περιοχή υλοποίησης τους. Έχουμε όμως και υποχρέωση, τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει να τις προχωρήσουμε χωρίς αποκλίσεις.

Όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος λέει στον Περιφερειάρχη «αν τον Γενάρη κύριε Περιφερειάρχη δεν έχεις έργο που είναι ενταγμένο δημοπρατημένο θα το απεντάξω εγώ ο ίδιος».

Έκανε επίσης σαφές, « ότι έργα τα οποία  είναι ενταγμένα και καρκινοβατούν να δημοπρατηθούν ένα και ενάμιση χρόνο ακόμα πρέπει να πάρουν το δρόμο που πρέπει να πάρουν και θα το πάρουν. Θα προσπαθήσω αυτή η συνεργατικότητα να έχει κι απτά αποτελέσματα γιατί από κει θα κριθούμε

Δεσμεύτηκε  : «Πιστεύω ότι σε ένα 3μηνο θα έχουμε πιο ορατό χρονοδιάγραμμα. Για να έχουμε όμως ορατό χρονοδιάγραμμα πρέπει να είμαστε όλοι σε πλήρη εγρήγορση και σε πλήρη συνεργασία».

 

Την Δευτέρα ,  26 Σεπτεμβρίου ,ο Περιφερειάρχης κ. Αρης Γιαννακίδης,  η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ.Γεώργιος Ούστογλου, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γεώργιος Χανός, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ Ζουμπουλιά Κουκουβέλα, οι Αντιδήμαρχοι Σαμοθράκης κκ Νίκος Γαλαντούμος και Αθανάσιος Βίτσας ,  ο Δημοτικός Σύμβουλος  Γλήνιας Πέτρος,  μαζί με τους Συμβούλους της Περιφέρειας, καθώς και τους  υπηρεσιακούς παράγοντες και τα στελέχη της ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, επισκέφθηκαν χώρους  στους οποίους πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται έργα και δράσεις του Δήμου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα:

Ιαματικά Λουτρά

Λιμάνι Θέρμων

Χείμαρρο «Πλατιάς»

Ξύλινους οικίσκους  φιλοξενίας  επισκεπτών

Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις

Ρέμα «Φονιά»

Καταδυτικό κέντρο

Παραλία «κήπος»

Αρχαιολογικό χώρο Παλαιόπολης και Μουσείο

Σφαγεία

Χώρο ανέγερσης Κέντρου Υγείας

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ)

Γυμνάσιο-Λύκειο

Γέφυρα Ξηροποτάμου

Περιοχή Αλιευτικού Καταφυγίου

Παλαιά Ελαιοτριβεία

Αλευρόμυλοι

Ελαιοτριβείο

Χώρο ανέγερσης Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων(Ακρωτήρι)

Η επίσκεψη έκλεισε στο γραφείο του Δημάρχου όπου έγινε επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων των έργων  και συντονισμός των δράσεων.

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο