Οι προτάσεις του Δήμου Σαμοθράκης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012 στην Κομοτηνή

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Οι προτάσεις του Δήμου Σαμοθράκης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012 στην Κομοτηνή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Χώρα

Τ.κ. 68002

Τηλ.: 2551350800

Fax 2551041204

Email: dim@ samothraki.gr Σαμοθράκη 25/1/2012

Αρίθμ. Πρωτ.: 375

 

 

ΠΡΟΣ

 

 

ΠΕΔ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΘΕΜΑ: «Πρόταση του Δημάρχου Σαμοθράκης για κατανομή πόρων στους νησιωτικούς Ο.Τ.Α.»

Διαπιστώνεται ότι εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά κατά το προηγούμενο έτος, η Σαμοθράκη, σε σχέση με τις κατανομές των κρατικών επιχορηγήσεων των μοναδικών Ο.Τ.Α. νήσων αδικείται.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Προτείνουμε η χρηματοδότηση των νησιωτικών δήμων να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια.

Καταρχήν ομαδοποίηση των νησιών με βάση ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά:

1ο Νησιωτικοί δήμοι έδρες πρώην νομών

2ο Νησιωτικοί δήμοι ορισμένων νησιών τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν μεγάλα όπως, Λήμνος, Άνδρος, Κως, Νάξος, Θάσος και ίσως κάποια ακόμη.

3ο Μεσαία νησιά συγκεκριμένα με βάση την έκταση και τον πληθυσμό όπως Ικαρία, Κάρπαθος, Λέρος, Κύθηρα, Πάρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μύκονος, Τήνος, Σύρος, Κέα, Νησιά Σποράδων, Σαμοθράκη, Ιθάκη.

Τα υπόλοιπα νησιά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο κατηγορίες μεγαλύτερα και μικρά με ανάλογες λόγω των ιδιαιτεροτήτων χρηματοδοτήσεις.

 

Η Σαμοθράκη με βάση την ανωτέρω κατάταξη παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά τα οποία δεν συναντώνται σε άλλα ομοειδή νησιά:

  • Ορεινό όγκο με ιδιαίτερη χλωρίδα μια πανίδα, δυσκολία πρόσβασης & μεγάλο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
  • Μεγάλο οδικό δίκτυο (επαρχιακό και αγροτικό) το οποίο σήμερα απαιτεί συντήρηση και βελτίωση εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο.
  • Το 1/5 του νησιού είναι χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού θεωρούνται παγκόσμιας αξίας.
  • Πολλοί και διάσπαρτοι ενεργοί οικισμοί με ξεχωριστά υδραγωγεία και ανάγκες έργων υποδομής.

Με βάση όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και άλλα τα οποία θα μπορούσαμε να περιγράψουμε, η Σαμοθράκη αυτή τη στιγμή μπορεί να θεωρηθεί σαν νησί με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές πρωτοβουλίες και προγράμματα αναγνώρισης της αξίας του νησιού τόσο στον περιβάλλον όσο και σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια στα πλαίσια της αειφορίας.

Ο Δήμος Σαμοθράκης μαζί με την Περιφέρεια και τα συναρμόδια Υπουργεία εκπονεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων για το Ε.Σ.Π.Α., το οποίο μπορεί να είναι στην διάθεση του Υπουργείου και για το οποίο σίγουρα χρειάζονται πόροι για την όσο τον δυνατόν καλύτερη υλοποίησή του.

Τέλος θεωρούμε ότι το πρόβλημα της Σαμοθράκης μπορεί να λυθεί είτε με  εσωτερική ανακατανομή των κρατικών πόρων στους νησιωτικούς Ο.Τ.Α. είτε εφόσον αναγνωριστούν αυτές οι ιδιαιτερότητες με ειδική χρηματοδότηση.

 

 

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης

 

 

Χανός Γεώργιος

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο