Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

«Εναλλακτικός Τουρισμός»

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

Πρώτη ημέρα υποβολής: 4/1/2012
Εκδούσα Αρχή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού – Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός
Πρώτη ημέρα υποβολής: 4/1/2012
Τελευταία ημέρα υποβολής: 31/1/2012
Συνολική δαπάνη: 
Δημόσια δαπάνη: 20.000.000 €
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

Περίληψη

Η Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ενώ δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1998/2006  όπως ισχύει.

Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Η συγκεκριμένη Πράξη αποσκοπεί:

  • Στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος.
  • Στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της Πράξης «Εναλλακτικός Τουρισμός», θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αυτές αναφέρονται στον οδηγό.

Κύριοι στόχοι των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν μέσω του παρόντος Οδηγού είναι ενδεικτικά οι κατωτέρω:

  • Η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
  • Η προσωποποίηση – εξατομίκευση της τουριστικής εμπειρίας.
  • Η παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών σε ειδικές ομάδες επισκεπτών (π.χ. επαγγελματικές ομάδες, ΑμεΑ κ.λπ.).
  • Η διαφοροποίηση των παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις μορφές μαζικού τουρισμού.
  • Η διασύνδεση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων με την τοπική παραγωγή.
  • Η τουριστική αξιοποίηση των τοπικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
  • Η εισαγωγή καινοτόμων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Η ενίσχυση της αειφορίας και η μείωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
  • Η διάχυση και ενίσχυση της πιστοποίησης της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

Περιφέρειες:

Όλη η Ελλάδα,

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Προυποθέσεις Συμμετοχής του Οδηγού της Πράξης, ΦΕΚ 3110/Β’ /30.12.2011 

Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να είναι:

Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου) τα οποία:

  • Έχουν, τουλάχιστον έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), από αυτούς που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του παρόντος Οδηγού (Εφεξής επιλέξιμος Κ.Α.Δ.).
  • Λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
  • Έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου Κ.Α.Δ. πριν από την 01/01/2010.

Τα ανωτέρω φυσικά ή νομικά πρόσωπα δύνανται να υποβάλλουν την επενδυτική τους πρόταση, είτε μεμονωμένα, είτε από κοινού, με τη μορφή Συνεργασίας, μαζί με τουλάχιστον μία (1) από τις τουριστικές επιχειρήσεις των Κ.Α.Δ. 55 ή/και 79 του Πίνακα 2 του παρόντος Οδηγού, η οποία συστήνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των εταίρων και υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου όπως αναφέρονται στον οδηγό.

Όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες υποβάλλουν πρόταση στο πλαίσιο του παρόντος Οδηγού με τη μορφή του συνεργατικού – εταιρικού σχήματος όπως αυτό περιγράφεται στον οδηγό, δεν δύνανται να υποβάλλουν έτερη πρόταση, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω της συμμετοχής τους σε έτερο συνεργατικό – εταιρικό σχήμα. Στην περίπτωση αυτή αποκλείονται από τη συνέχεια της διαδικασίας όλα τα επενδυτικά σχέδια και όλες οι επιχειρήσεις ή οι συνεργατικοί – εταιρικοί σχηματισμοί που τα έχουν υποβάλλει.

Για οποιαδήποτε τροποποίηση στους προβλεπόμενους όρους σύστασης της Συνεργασίας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου και μέχρι την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης, ο Κοινός Νόμιμος Εκπρόσωπος της Συνεργασίας υποβάλλει σχετικό αίτημα προς την Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης και Παρακολούθησης της παραγράφου 4.5.3 του παρόντος Οδηγού, το οποίο υπογράφεται υποχρεωτικά από όλους τους συμβαλλόμενους.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, οι επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., καθώς και οι θυγατρικές τους.

Στην Πράξη μπορούν να υποβάλουν από μια (1) πρόταση υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο .

Στην περίπτωση των Συνεργασιών της παραγράφου 4.2.2 του οδηγού, το κριτήριο έναρξης δραστηριότητας πριν από την 01/01/2010 αρκεί να πληρούνται από τον Υπεύθυνο (Leader) του συνεργατικού σχήματος. Οι υπόλοιπες συμβαλλόμενες  επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Η Επιχείρηση δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ενώ δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1998/20061 όπως ισχύει.
  2. Η Επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας ή / και άδειες άσκησης επαγγέλματος.
  3. Η Επιχείρηση είναι υφιστάμενη με ημερομηνία Έναρξης Δραστηριότητας πριν από την 01.01.2010.
  4. Η Επιχείρηση δεν έχει αποκτήσει έννομο δικαίωμα λήψης ενίσχυσης κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis τα οποία αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.
  5. Η Επιχείρηση δεν έχει αποκτήσει έννομο δικαίωμα λήψης από άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες αν από τη σώρευση με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε Κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.
  6. Η Επιχείρηση δεν είναι προβληματική
  7. Δεν εκκρεμεί σε βάρος της επιχείρησης διαδικασία ανάκτησης, μέρους ή όλου, χορηγηθείσας ενίσχυσης.
  8. Κάθε επιχείρηση έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μία μόνο πρόταση και έχει καταθέσει το σύνολο των δικαιολογητικών που αναλύονται στην παράγραφο 4.4.2 του παρόντος Οδηγού.
  9. Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά την τελευταία χρήση.
  10. Η επιχείρηση δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Έως 31/1/2012 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός

Αρχεία

Οδηγός Πράξης

ΦΕΚ 3110/Β

ΚΥΑ Προκήρυξης Εναλλακτικού Τουρισμού

Παραρτήματα

Στοιχεία Επικοινωνίας Εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις (ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ – 26/01/2012)

Ενημερωτικές Εκδηλώσεις (ΝΕΟ Αρχείο 18/01/2012)

 

Κατεβάστε το σχετικό βίντεο

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο