Με χάλκινο βραβείο βράβευτηκε η Σαμοθράκη από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (EUCC) στην τελετή απονομής που έγινε στις 8 Οκτωβρίου στην Ιεράπετρα

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Με χάλκινο βραβείο βράβευτηκε η Σαμοθράκη από την  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (EUCC) στην τελετή απονομής που έγινε  στις 8 Οκτωβρίου στην Ιεράπετρα

Στους 50 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Σαμοθράκη για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (EUCC) κερδίζοντας το χάλκινο βραβείο Βασικής Ποιότητας Ακτών για το 2011-2012

13 περιοχές της Ελλάδας στις 50 κορυφαίες παραλίες της Νότιας Ευρώπης βραβεύτηκαν στην Ιεράπετρα. Σαμοθράκη, Ιεράπετρα, Αλόνησος, Χίος, Κως, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ρόδος,  Λέσβος, Ρέθυμνο, Νάξος, Σάμος και Ηγουμενίτσα, βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) για την υψηλή ποιότητα των παραλίων τους. Η Σαμοθράκη απέσπασε την μεγαλύτερη βαθμολογία 9,2 από όλους τους προορισμούς στον τομέα της φύσης ως τυπικός προορισμός της φύσης.

Η 1η Πανελλήνια Τελετή Βράβευσης, για υψηλής ποιότητας παραλίες, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Sunshine» (Λύκτος) στην Μεγάλη Παραλία της Ιεράπετρας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δήμο Ιεράπετρας.

Να σημειωθεί πως οι παραλίες της Ιεράπετρας διακρίθηκαν κατά την αξιολόγηση από την EUCC λαμβάνοντας το χάλκινο μετάλλιο στη Νότια Ευρώπη.

Συνολικά στη Νότια Ευρώπη έχουν επιλεγεί 50 τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.

Η Κριτική Επιτροπή Quality Coast αξιολόγησε πάνω από 500 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.

Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν τριάντα δείκτες κριτηρίων. Κάθε δείκτης αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας. Και οι 50 προορισμοί διαθέτουν καθαρό περιβάλλον. Μερικοί είναι τυπικοί προορισμοί της φύσης, ενώ άλλοι αποτελούν κλασσικό δείγμα προορισμού πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν κρατήσει την ταυτότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή Quality Coast αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, εμπειρογνώμονες για τη φύση καθώς και από τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και ενώσεις επιχειρήσεων), με σχετική εμπειρία στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα βραβεία παρέλαβαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, των 13 Δήμων της χώρας, από τον Γενικό Διευθυντή της EUCC κ. A. Shalman ο οποίος παρουσίασε τα κριτήρια επιλογής, τα σημεία που διακρίθηκε κάθε περιοχή και τη βαθμολογία που απέσπασε από επισκέπτες και κριτική επιτροπή. Παράλληλα μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα τονίζοντας πως είναι ο τόπος που μαγεύει τους επισκέπτες ως ένας παράδεισος στη γη.

 

Αναγκαίες οι διακρίσεις για τη χώρα τόνισε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου

του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

 

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων όπου και παρέλαβε και την σημαία ποιότητας ακτών την οποία και μπορεί να αναρτήσει σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού επιθυμεί.

Για την Σαμοθράκη αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αυτή η διάκριση ενώ προτίθεται να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να συνεχίσει τη διαδικασία συμμετοχής στους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταθέτοντας αίτηση συμμετοχής στις 15 Νοεμβρίου διεκδικώντας ένα από τα βραβείο (πλατινένιο, χρυσό, αργυρό, χάλκινο για το 2012-2013, προσδοκώντας μια στοχευμένη ποιοτική προβολή του νησιού σε διεθνές επίπεδο.

 

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Γ. Χανός ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κο Ι. Αναστασάκη και τους φορείς του τόπου για την πολύ καλή διοργάνωση της εκδήλωσης και την άψογη φιλοξενία.ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Με χάλκινο βραβείο βράβευτηκε η Σαμοθράκη από την  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (EUCC) στην τελετή απονομής που έγινε  στις 8 Οκτωβρίου στην Ιεράπετρα

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο