Δελτίο τύπου: ΜΑΒ UNESCO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 17-22 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο τύπου: ΜΑΒ UNESCO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 17-22 Οκτωβρίου 2012
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο τύπου: ΜΑΒ UNESCO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 17-22 Οκτωβρίου 2012
Στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Σαμοθράκης προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” (Man & Biosphere-ΜΑΒ) της UNESCO,ένα δίκτυο περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ανάδειξης του ιδιαίτερου χαρακτήρα του τόπου, ομάδα 15 επιστημόνων – μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης με την επικεφαλής της πρωτοβουλίας την Καθηγήτρια Marina Fischer-Kowalski επισκέφτηκαν τη Σαμοθράκη από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διεξάγουν κοινωνική έρευνα μεταξύ των κατοίκων του νησιού για τα προβλήματα και τις προοπτικές του νησιού σε διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού μεταξύ των οποίων: Ηλικιωμένοι μεταξύ 55-75, Εργατοτεχνίτες, Αγρότες, Γονείς μικρών παιδιών, Αλιείς, Επαγγελματίες του τουρισμού, Ξενοδόχοι. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε δειγματοληπτικές ομάδες 6-10 ατόμων οι οποίοι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν από τις παραπάνω κατηγορίες. Την διαδικασία συντόνιζαν ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της Βιέννης και ένας του Δήμου Σαμοθράκης – κοινωνικοί επιστήμονες.

Η ομάδα των επιστημόνων που αποτελούνταν τόσο από από φυσικούς όσο και κοινωνικούς επιστήμονες (βιολόγους, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους), παράλληλα με την κοινωνική έρευνα διεξήγαγε και μια πιλοτική στατιστική έρευνα εκτίμησης του ζωικού πληθυσμού στο νησί, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Δήμος θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν σε αυτή την διαδικασία και να ενημερώσει, με αυτήν την αφορμή, ότι συνεχίζει την προσπάθεια σε συνεργασία με την κα Marina Fischer-Kowalski, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, την Ελληνική αντιπροσωπεία της UNESCO και την Αυστριακή αντιπροσωπεία της UNESCO, ώστε να επιτύχει την ένταξη της Σαμοθράκης στο δίκτυο MAB. Σημειώνεται ότι η αίτηση της Σαμοθράκης είναι η μοναδική καινούργια Ελληνική αίτηση στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας αναμένονται εντός του 2013.

Φωτογραφικό Υλικό από την επίσκεψη Εδώ: https://www.dropbox.com/sh/8u1z2pvuwzysgq2/rBllIppPG8#/

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο