Δελτίο Τύπου: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σαμοθράκης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο Τύπου: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σαμοθράκης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ ¨Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης¨

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο Τύπου: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σαμοθράκης

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ με τίτλο ΄΄ Τραγουδώντας με τα Φτερά της Νίκης΄΄ το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη από τις 23 εως τις 25 Απριλίου 2015.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Σαμοθρακίτισσας Σχολικής Συμβούλου Μουσικής ΑΜΘ κας Παναγιώτας Τηγανούρια και συνδιοργανωτές τον Δήμο Σαμοθράκης, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκανσεμινάρια, μουσικά εργαστήρια και συναυλίες  με τη συμμετοχή του καταξιωμένου μαέστρου και για πολλά χρόνια διευθυντή της χορωδίας της ΕΡΤ κου Αντώνη Κοντογεωργίου ενώ συμμετείχαν επίσης η καταξιωμένη Μεικτή Χορωδία ΙΝ Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της κας Μαρίας Εμμας Μελιγκοπούλου, τα  μουσικά σχολεία Καβάλας, Σερρών  Κομοτηνής και φυσικά η Νεανική Παιδική χορωδία Σαμοθράκης υπό τη διεύθυνση της κας  Παναγιώτας Τηγανούρια.

Οι συμμετέχοντες χορωδοί 160 σε σύνολο είχαν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύ μουσικό κοινό, αλλά και να καλλιεργήσουν τη συλλογική συμμετοχή, τη συνεργατικότητα αλλά και να αναπτύξουν δημιουργικές σχέσεις μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων. Οι μουσικές συναυλίες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα τις τρεις βραδιές πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου και γέμισαν με τραγούδι και μουσική δημιουργία το ακροατήριο.

 Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια καινοτομία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Η μουσική δημιουργία αποτελεί ένα στοιχείο αυτοέκφρασης και επικοινωνίας μέσω του οποίου μεταδίδονται οι μουσικές ιδέες, οι εικόνες και τα συναισθήματα. Το ακροατήριο ως κοινωνός αυτής της έκφρασης, καλλιεργείται αισθητικά, βοηθώντας στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού μας επιπέδου, καθώς γίνεται πιο συνειδητοποιημένο και συμβάλλει σε μια συλλογική πνευματική ανάταση.  

Η Σαμοθράκη, ο τόπος που γέννησε το αριστουργηματικό γλυπτό της φτερωτής Νίκης, βοηθά στην προσωπική συγκέντρωση, στη μελέτη και στην εμβάθυνση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, έχοντας ως σύμμαχο την ηρεμία του τοπίου, τη δύναμη και την ενέργεια της φυσικής απλότητας και ομορφιάς αλλά και της πολιτισμικής της  παράδοσης.

Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ: Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πόλος στήριξης και ανατροφοδότησης της μουσικής παιδείας στην περιφέρειά μας, ώστε από κοινού να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας, να μελετήσουμε και να δουλέψουμε επί της ουσίας για την αναβάθμισή της. Το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη Νίκη της Σαμοθράκης, προσδοκά να στηρίξει το έργο των Μουσικών Σχολείων ολόκληρης της περιφέρειας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Μεικτού Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Η Νεανική Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης συμμετέχει την Τετάρτη στις 29 Απριλίου στην Εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου με τίτλο ”Η Νίκη πάει σχολείο” που θα πραγματοποιηθεί στο Νομαρχείο στις 19.30, όπου μαζί με σχολεία του Νομού τα οποία θα παρουσιάσουν τις καλλιτεχνικές τους εργασίες για τη ”Νίκη της Σαμοθράκης”, η χορωδία Σαμοθράκης θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με θέμα ¨Τραγούδια απ’ το νησί της Νίκης” .

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Δελτίο Τύπου: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σαμοθράκης

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο