Ιαματικά Λουτρά Σαμοθράκης

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Ιαματικά Λουτρά Σαμοθράκης

Στον οικισμό Θέρμα (Λουτρά) βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου.

Το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο  διαθέτει ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες. Διαθέτουν 2 πισίνες (ανδρών και γυναικών) και δεκατρείς ατομικές μπανιέρες.

Τα Θέρμα απέχουν 14χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας.

Οι εγκαταστάσεις των δημοτικών λουτρών βρίσκονται στην είσοδο του Οικισμού μπροστά στη στάση του λεωφορείου.

Περίοδος Λειτουργίας: κατά τους θερινούς μήνες

Η είσοδος στο υδροθεραπευτήριο είναι:

4€ για τις πισίνες και 6€ για τις μπανιέρες

Τηλ. 2551098401

Τα λουτρά χτίστηκαν το 1981 στους πρόποδες του λόφου των Ψαρόθερμων.

Παλιά υπήρχε μια δεξαμενή με στέγαστρο φτιαγμένο από κλαδιά.

Στη δεκαετία του 20 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο που στέγασε την τότε υπαίθρια δεξαμενή. Από το 1955 εως το 1958 χτίστηκε το δεύτερο κτήριο με άλλη μια δεξαμενή.

Αυτές οι δύο δεξαμενές χρησιμοποιούνται σήμερα για να κρυώνει το νερό που βγαίνει με γεώτρηση στους 92ο C.

Το νερό στις πισίνες είναι διαυγές αλμυρό στη γεύση με οσμή υδρόθειου. Η θερμοκρασία του ευχάριστη στους 38ο -39ο C. Οι πισίνες σε καλή κατάσταση ενώ τριγύρω υπάρχουν πάγκοι για ξεκούραση.

Οι ατμοί που βγαίνουν από τη γεώτρηση δίπλα στο κτήριο των δημοτικών λουτρών συνιστώνται για εισπνοθεραπεία (φλεγμονές ανωτέρων αναπνευστικών οδών)

Ενδείξεις: Υδροθειο χλωριονατριούχος πηγή. Συνιστάται για ρευματικές αρθρίτιδες , χρόνιες αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές, παθήσεις των οστών.

Πηγή Ποδόλουτρων

Ανεβαίνοντας τον χωματόδρομο από τα δημοτικά λουτρά προς το λόφο των Ψαροθέρμων συναντάμε μια υπαίθρια γούρνα η οποία είναι ρηχή και οι επισκέπτες κάθονται γύρω από το πεζούλι. Το νερό είναι θολό και έχει αρκετό θειάφι. Το νερό στη γούρνα ανανεώνεται μπορείς να την αδειάσεις και να περιμένεις να γεμίσουν πάλι (απαιτούνται 15 λεπτά περίπου) η θερμοκρασία είναι 37ο -38ο  C. Ενδείκνυται για αρθροπάθειες και δερματικά. Η πηγή των ποδόλουτρων δεν έχει είσοδο, είναι ελεύθερη

Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ενώ προσφέρεται ως εναλλακτική μορφή θεραπείας και για άλλες παθήσεις  σε άλλες κατηγορίες ασθενών που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ενώ προσφέρουν παράλληλα αίσθημα ευεξίας.

 


Ιαματικά Λουτρά
Χαρακτηριστικά
του νερού
Θερμοκρασία Θεραπευτικές
Ιδιότητες
Οικισμός Θέρμα

Τηλ. 2551098401

Υπέρθερμη Ισχυρά Χλωριονατριούχα, Ασβεστούχα,  -Υπερτονική -Αλατούχα (Αλιπηγή) 30-100 oC Κατάλληλο για:
Ρευματοειδή Αρθροίτιδα,
Αρθροπάθειες,
Δερματοπάθειες,
Γυναικολογικές Παθήσεις
Μεταλλικά Στοιχεία:
Na+, Ca 2+
Mg 2+, Cl ,K +  
Πηγή Ενδείκνυται
Λουτροθεραπεία Δερματικές παθήσεις

Επικουρικά για την αντιμετώπιση ψωρίασης

Γυναικολογικές ασθένειες

Επικουρικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Υδροκινησειοθεραπεία Παθήσεις μυοσκελετικού , ραχίτιδα, χρόνια οστεομυελίτιδα, αρθρίτιδες, αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας
Προσοχή Για όλες τις μορφές θεραπείας ο επισκέπτης θα πρέπει να γνωρίζει από τι πάσχει μετά από ιατρικό έλεγχο

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει τα προσεχή χρόνια την αναβάθμιση του χώρου δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο